Kære Lynettesejlere
I dette nummer af LynetteNyt kan du læse bestyrelsens beretning.
Klubben afholder generalforsamling tirsdag d. 25. februar 2025. Husk at sætte kryds i kalenderen.
Følgende bestyrelsesposter er på valg i ulige år:
- Kasserer
- Sekretær
- Sejlerskoleformand
- Akvititetsformand
- Klubhusformand
- Én bestyrelsessuppleant
Desuden skal der vælges en suppleant for 1 år, da suppleanten er indtrådt i bestyrelsen.
Følgende observatørposter er jf. vedtægterne på valg hvert år:
- Redaktør (LynetteNyt)
- Webmaster
Her har redaktøren meddelt, at han ikke stiller op til genvalg. Har du lyst til at stå for klubbens medlemsblad, kan du melde dig på generalforsamlingen.
I henhold til vedtægterne skal der vælges én kritisk revisor samt kritisk revisorsuppleant hvert år.
Opstilling til poster i bestyrelsen kan ske frem til valghandlingen på generalforsamlingen.
Med venlig hilsen
Redaktøren
Bestyrelsens beretning 2025
Kære alle,
Dette er Bestyrelsens årsberetning. Beretninger fra de enkelte udvalg blev udsendt med Lynettenyt januar 2024. Derfor vil Bestyrelsens kun fremhæve større ting fra de enkelte udvalgsområder – og ting der er sket siden.
Vi fik en lidt anderledes start på året end lige forudset:
Umiddelbart efter seneste generalforsamling konstituerede Bestyrelsen efter gældende regler.
På første ordinære Bestyrelsesmøde valgte Airo at trække sig fra Bestyrelsen under punktet ”Henvendelser”.
Kort efter holdt den resterende Bestyrelse et nyt konstituerede møde:
I vores overvejelser indgik 2 muligheder:
At indkalde til en ekstraordinær generalforsamling med valg af formand på dagsordenen eller
i henhold til vedtægternes § 12: Konstituering og tegningsret: Udtræder formanden af bestyrelsen konstituerer bestyrelsen sig med formand og næstformand.
Vi valgte det sidste!
Vi besluttede i enighed at Rahlf overtog formandsposten og Bodil næstformandsposten.
Bestyrelsen ønskede at skabe ro omkring havnens drift og ikke mindst omkring havnens personale.
Der er en krølle på denne konstituering: Rahlf var på Generalforsamlingen blevet valgt som kapsejladsformand – i den nye situation ville Rahlf gerne beholde denne funktion – dog uden stemmeret – dette for at bevare kontinuiteten på Kapsejladsområdet. I stedet indtrådte suppleant Kamilla som menigt medlem af bestyrelsen - med stemmeret!
Aktiviteter i løbet af året:
I slutningen af 2023 blev vores daværende havnechef pludseligt alvorligt syg. I januar blev det klart, at Jan desværre ikke kom tilbage og vi valgte at ansætte Frank – som var havneassistent – som ny Havnefoged.
Vi så muligheden for at ændre på strukturen blandt medarbejderne: i stedet for 3 havneassistenter gik ved ned til 2, dog således at Frank med sine kompetencer fortsat deltager arbejdet på Havnen. For at aflaste Frank på det administrative område, valgte vi at ansætte 2 administrative medarbejdere – på deltid. De skal ud over det administrative også tage sig af skranken/medlemsbetjening og yde støtte til Vivi i bogholderiet. Frank er naturligvis leder for området.
En af de særlige opgaver, som Havnen har arbejdet på i år, har været at få styr på forladte både og både uden opholdstilladelse. Der er bl.a. gjort ved hjælp af droneoptagelser.
Et ”ikke medlem” der lå på bro 9, har forladt havnen med båd i begyndelsen af 2025, bl.a. med hjælp fra Politiet.
I årets løb er der bortskaffet 5 både med ukendt ejer, ved bortsalg eller ophug.
Blandt bortskaffede både er også Jyden. Den sank august 2021 – samtidig med at den blev handlet.
Klubben tog den på land i oktober 2022 af miljø- og sikkerhedsmæssige årsager og endte med at få den skrottet og bortfjernet april 2024.
Klubben har via advokat gentagne gange gjort krav på betaling af udestående overfor ejer – det arbejdes der fortsat på. Der er planlagt et møde med advokater i marts.
At holde styr på hvilke både, der ligger i vores havn er en stor opgave, der kræver rigtig mange timer for Havnens personale, lige fra rundering på broerne til alvorlige samtaler. Og det koster rigtig mange penge for Klubben. Denne opgave fortsætter.
Når man går tur på havneområdet, synes jeg, at man at se, at der er kommet mere orden på området – ikke mindst område D. Og dermed mere plads til bådejere, der gerne vil have deres båd på land i vinterhalvåret.
Havnens personale har taget 110 både op med mast på land og i alt står der mere end 300 både på land. Det har også nødvendiggjort, at vi har anskaffet mange flere bådstativer til formålet.
Flere medlemmer er blevet slettet fra medlemslisten bl.a. på grund af manglende betaling og dokumenteret udlejning via Airbnb: I henhold til vores kontrakt med By&Havn er det ikke tilladt at drive erhverv på havnen, bortset fra de erhvervslejere, der er godkendt af By&Havn. Klubben betragter udlejning af båd som et erhvervsforhold.
Havnens personale holder ligeledes øje med, at en havneplads ikke indgår i handel af båd i havnen.
Medlemstal
Antal medlemmer 1184 ultimo 2024. Der er kommet 140 nye og 133 har forladt klubben i 2024.
Havn og plads
Havneudvalget har i 2024 haft fokus på at forbedre sikkerheden på havnen. Der er bl.a. sat nye redningsstiger op på broerne og der er ”ryddet op” i de eksisterende stiger inkl. Istandsættelse. Dette projekt fortsætter i 2025.
Der er ligeledes skaffet en god plads til Søredningens nye Klubhus.
På sidste generalforsamling fik vi det gode råd, at vi kunne reducere udgifterne til vandafledning ved at montere vandmålere på vandledningerne til broerne. Dette projekt var lidt større end først antaget, myndighedsgodkendelser, kontraventiler mm. Det projekt er nu ved at være afsluttet, så vi vil i 2025 se færre omkostninger til vandafledningsafgifter.
Vi takker Inge for den gode idé.
Pligtarbejde
Der er afleveret rigtig mange pligttimer i 2024 – både ved individuelle aftaler mellem medlemmer og havnekontoret men også ved to pligtarbejderweekender, hvor Havnekontormed personale, Klubhus og Havn og Plads har fundet relevante opgaver og fået det godt koordineret.
I forbindelse med pligtarbejderweekenderne viste Morgenmadammerne igen deres engement og serverede morgenmad for deltagerne.
Klubhus
I 2024 har klubhusudvalget haft fokus på klubhus Øst, hvor der var en del vedligeholdelsesopgaver som stod i kø, nu da klubhuset nærmer sig sit ca. 31-års jubilæum.
Alle yderdøre er nu udskiftet, de store vinduespartier mod øst og syd var utætte og angrebet af råd. De er nu blevet repareret til halv pris af omkostningerne ved en total udskiftning af partierne. Tagpappet ved terrassen på 1 sal var skredet og er nu fikset. Indvendige døre i stueetagen er blevet malet.
Klubhus Vest har i året fået nye gulve i herre- og dampbadene, ligesom loftet samme sted er blevet skiftet pga. en vandskade.
Måske kommende metro M5
Noget der har fyldt rigtigt meget i det forgangne år, er planerne om en mulig Metro M5 fra Hovedbanegården via Refshaleøen - den kommende Lynetteholm til Østerport station - og ikke mindst forbi vores Havn: over - eller under jorden.
Metroselskabet udgav i maj 2024 en miljøkonsekvensrapport på i alt 1000 sider, der beskrev projektet og ikke mindst en metrostrækning fra Prags Boulevard til Refshaleøen enten under eller som en højbane over vores havn omkring slæbestedet. I tilfælde af en løsning over jorden ville det betyde opfyldning af halvdelen af havnen fra bro 4/5 til bro 9. Som kompensation ville der blive etableret nye haveanlæg mellem øst-molen og dæmningen og ligeledes på sydsiden af havnen. Men ikke nok til at kompensere for de tabte havnepladser.
Forholdene blev nærmere beskrevet på et medlemsmøde i september 2024 – se referat.
I forbindelse med miljøkonsekvensrapporten blev der givet mulighed for at afgive høringssvar med kritik og ændringsforslag til projektet – deadline 26. september. Der blev indgivet mere end 800 svar - rigtig mange fra klubbens medlemmer og selvfølgelig også fra Bestyrelsen. Disse svar skulle sammenskrives til Hvidbog til Borgerrepræsentationen i løbet af efteråret 2024 og i sidste ende et anlægslovforslag i Folketinget i løbet af foråret 2025.
Fra flere sider, både politikere og By&Havn, blev der i efteråret udtrykt stor usikkerhed om tidsplan for anlægslovforslag og dermed hele projektet. Dette med baggrund i den manglende finansiering af projektet: Metroselskabet/Københavns Kommune kan ikke skaffe de 30 Mia som M5 koster, og der er ikke politisk flertal i Folketinget til at Staten skal medfinansiere projektet. Der foregår pt. politisk debat/forhandling om disse forhold.
Metroselskabet har efterfølgende igangsat supplerende miljøkonsekvensvurderinger der kommer til at fremgå af en samlet miljøkonsekvensrapport som forventes at være færdig i første halvdel af 2025, herefter høringsfase og politisk behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen – og så er der Kommunalvalg!
En del af Metroselskabets supplerede miljøkonsekvensvurdering er et afgrænsningsnotat, der lægger op til, at M5 fase 1 skal slutte med en højbanestation ved Prags Boulevard - altså før vores havn. Fase 1 skal efter planen afsluttes i 2035. Resten af M5 skal efter nuværende planer afsluttes i 2045. Der er altså stor usikkerhed om tidsplanerne for M5 projektet - der er dog sandsynlighed for, at Metro over- eller under vores havn udskydes en del år.
I et forsøg på at gøre politikere opmærksom på S/K Lynetten/Margretheholms Havn situation har vi haft møde med flere politikere:
Pernille Rosenkrantz-Theil – borgmesterkandidat for Socialdemokratiet og med transportudvalget. Der er udsendt referater fra begge møder.
By&Havn samt lejekontrakt
Som bekendt udløb Lejekontraktens uopsigelighed i december 2022.
Det betyder, at By&Havn kan opsige os med 2 års varsel til den 1. i en måned.
Vi har på forskellig vis gennem længere tid forsøgt at få en længerevarende lejeaftale med By&Havn.
Vi har haft en advokat til at hjælpe os med at få en lang kontrakt. Det førte til en del møder mellem vores og By&Havns advokat uden at der kom noget brugbart resultat ud af det.
Vi har efterfølgende genoptaget vores møder med By&Havn senest den 3. september 2024:
Uddrag:
”By&Havns position er fortsat, at der er for mange ubekendte for nuværende til at kunne tilbyde en ny lejeaftale med en lang tidshorisont.”
Det blev aftalt at holde et nyt møde den 13. januar 2025. Dette møde er blevet udsat til den 31. marts – med samme begrundelse: altså uklarhed.
Det er dog værd at huske, at By&Havn under hele forløbet har givet udtryk for, at Margretheholms Havn og S/K Lynetten forsat skal være her – måske ikke som den ser ud i dag -og vi har jo fra Klubbens side givet udtryk for, at vi er fleksible – spejlvending – flytning mod øst mm.
Dansk Sejlunion – vi er blevet opmærksom på DS´s dårlige økonomi og ønsker mere gennemsigtighed – både omkring økonomi men også omkring beslutninger i det hele taget. Bestyrelsen har derfor besluttet at opstille Airo til en bestyrelsespost i DS. Dette sker i samarbejde med det omkringliggende klubber.
Stort set samtidigt fik vi meddelelse om, at DS ikke mere vil være ”prøveudbyder af firtidssejleruddannelser” – som blandet andet betyder, at de nedlægger deres censorkorps. Vi har været i kontakt med flere klubber – der som os – finder det helt uacceptabelt, og det har nok affødt, at flere kandidater stillede op til DS´s bestyrelse. Det er første gang i mange år, der er kampvalg. Der skete dog det, at 3 nuværende bestyrelsesmedlemmer har trukket deres kandidatur.
S/K Lynetten har stillet et beslutningsforslag til generalforsamlingen om, at DS skal genoptage arbejdet med censorkorps.
DS har valgt at nedsætte en arbejdsgruppe desangående, hvor vi har fået en plads.
Afslutning:
Et noget turbulent år med fortsatte usikkerheder – men også fortsat interesse for at blive medlem og få bådplads i Vores havn. Og ikke mindst: et godt team af medarbejdere der passer godt på vores Klub og Havn.
Og til sidst – 2025 er Jubilæumsår og der er mange aktiviteter i gang – både til reception den 3 april og til Havnens Dag 14. juni. Vi mangler fortsat frivillige, der kan hjælpe til på Havnens Dag.
Bestyrelsen 22. februar 2025
Kære Lynettesejlere
I dette nummer af LynetteNyt kan du læse regnskab, budget og rapport fra kritiske revisorer samt forslag til generalforsamlingen.
Bestyrelsens beretning vil blive offentliggjort på hjemmesiden umiddelbart op til generalforsamlingen.
Klubben afholder generalforsamling tirsdag d. 25. februar 2025. Husk at sætte kryds i kalenderen.
Med venlig hilsen
Redaktøren
I dette LynetteNyt kan forvente at høre mere om:
-
Indkaldelse til generalforsamling 2025
Bestyrelsen
Dagsorden for generalforsamling i S/K Lynetten (tidligere fremsendt sammen med LynetteNyt november 2024)...
-
Regnskab
Bestyrelsen
Regnskab S/K Lynetten for 2023-24 modtaget fra ekstern revisor. Klik link nedenfor for at hente....
-
Budget
Bestyrelsen
Budget for 2024-25 vil blive fremlagt på generalforsamlingen og er her vedhæftet som fil. Klik...
-
Forslag til ydelser til klubben
Bestyrelsen
Forslag til ydelser til klubben vil blive fremlagt på generalforsamlingen og er her vedhæftet som...
-
Rapport fra kritiske revisorer
Kritiske revisorer
REVISIONSPROTOKOLLAT 2023 – 2024 Kritiske Revisorer, Sejlklubben Lynetten Der har været gennemført 2...
-
Forslag: Vedtægtsændring vedr. renoveringskontoen
Bestyrelsen
Forslag Vedtægtsændring vedr. disponering af midler fra hensættelseskontoen for...
-
Forslag: Renovering af slæbestedet
Bestyrelsen
ForslagDet foreslås, at belægningen på hele slæbestedet renoveres, og at det stabile underlag...
-
Forslag: Renovering af tag på masteskur
Bestyrelsen
Forslag Taget er meget utæt og master og materiel bliver vådt. Det anbefales at udskifte den gamle...
-
Forslag: Renovering af servicebro
Bestyrelsen
ForslagServicebroen renoveres. Vandforsyning genetableret samt at der bliver opsat strømmåler og...
-
Forslag: Sikkerhed på havnen
Bestyrelsen
Forslag Renovering af redningsstiger på broerne. Begrundelse I Margretheholms Havn er sikkerheden...
-
Forslag: Lys på landområderne
Bestyrelsen
Forslag Det foreslås, at der investeres i 20 galvaniserede lygtepæle med elinstallationer, som...
-
Forslag: Vaskeplads til sejl
Bestyrelsen
Forslag Bestyrelsen anbefaler indkøb af materiale, så en sejlvaskeplads kan etableres relativt...
-
Forslag: Indkøb af truck
Bestyrelsen
Forslag Det anbefales at investere i en Kalmar 7 el-truck til at erstatte den nuværende ældre...
-
Forslag: Luft til vand anlæg
Bestyrelsen
Forslag Det anbefales derfor at udskifte det eksisterende oliefyr med et Luft til Vand anlæg til...
Indkomne forslag kan hentes til print her:
Indkomne forslag til generalforsamling 2025
LynetteNyt 2025 februar
-
Indkaldelse til generalforsamling 2025
Dagsorden for generalforsamling i S/K Lynetten (tidligere fremsendt sammen med LynetteNyt november 2024)
Dato: tirsdag d. 25. februar 2025
Klokken: 19:00
Sted: S/K Lynetten, Klubhus Øst, Refshalevej 200, 1432 København K
Dagsorden for den ordinære generalforsamling:
- Valg af dirigent
- Bestyrelsens beretning
- Fremlæggelse og godkendelse af regnskab
- Fremlæggelse og godkendelse af ydelser til klubben
- Fremlæggelse af budget
- Behandling af indkomne forslag
- Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter
- Valg af statsautoriseret revisor
- Valg af én kritisk revisor og suppleanter
- Valg af redaktør og webmaster
- Eventuelt
Dirigenten kan foreslå, at der ændres på rækkefølgen af punkterne, hvis et eller flere forslag berettiger det.
På valg i ulige årstal
- Kasserer
- Sekretær
- Sejlerskoleformand
- Akvititetsformand
- Klubhusformand
- Én bestyrelsessuppleant
Desuden skal der jf. gældende vedtægter vælges statsautoriseret revisor, kritisk revisor, suppleant til kritisk revisor, redaktør og webmaster.
Genvalg kan finde sted.
-
Regnskab
Regnskab S/K Lynetten for 2023-24 modtaget fra ekstern revisor.
Klik link nedenfor for at hente.
-
Budget
Budget for 2024-25 vil blive fremlagt på generalforsamlingen og er her vedhæftet som fil.
Klik nedenfor for at hente.
-
Forslag til ydelser til klubben
Forslag til ydelser til klubben vil blive fremlagt på generalforsamlingen og er her vedhæftet som fil.
Klik nedenfor for at hente.
Forslag til ydelser til klubben 2025
-
Rapport fra kritiske revisorer
REVISIONSPROTOKOLLAT
2023 – 2024
Kritiske Revisorer, Sejlklubben Lynetten
Der har været gennemført 2 revisionsmøder, den 20/3 2024 og den 3/1 2025.
Efter hvert møde er kritiske bemærkninger vedrørende regnskab, forretningsgange og procedurer fremsendt til bestyrelsen i en revisionsrapport.
Generalforsamling 2024.
Det første revisionsmøde drejede sig først og fremmest om en kritisk gennemgang af sidste års generalforsamling, hvis forløb efter KR´s vurdering var under al kritik.
Den valgte dirigent var ikke sin opgave voksen, og KR anbefalede bestyrelsen at finde en ny kandidat til næste års generalforsamling.
Bestyrelsens konstituering.
Den valgte formand Airo Bjarking valgte at træde tilbage kort tid efter generalforsamlingen, hvorefter bestyrelsen konstituerede sig med næstformanden Rahlf Nielsen som ny formand samtidig med, at Rahlf beholdt posten som kapsejladschef. Suppleant Camilla Bjørn blev indvalgt i bestyrelsen uden portefølje.
KR gjorde opmærksom på, at dette er vedtægtsstridigt. Alle medlemmer af bestyrelsen er valgt af generalforsamlingen, og hver har en stemme.
Dette betyder også, at den nuværende formand ikke er valgt af en generalforsamling, hvorfor han efter KR`s vurdering skal stille op til valg for et år på generalforsamlingen i 2025. Dette fremgår ikke af indkaldelsen.
KR har gjort bestyrelsen opmærksom på dette igen i januar 2025.
Løbende revision.
På mødet den 3/1 var regnskabet endnu ikke revideret, hvorfor tilretninger og efterposteringer ikke var foretaget af vor statsautoriserede revisor.
KR koncentrerede sig derfor om at gennemgå saldobalancen pr. 30/9 2024 og sammenligne med de budgetterede tal.
Det viser sig, at der er meget stor forskel på budgettallene og de realiserede tal.
Man får indtryk af, at budgettet slet ikke er udarbejdet som den rettesnor, bestyrelsen har valgt at arbejde efter i det kommende år.
Det er utilfredsstillende, fordi vore vedtægter har bestemt, at budgettet blot skal fremlægges til orientering for generalforsamlingen og altså ikke vedtages.
Men det bør jo så betyde, at bestyrelsen skal sørge for at lave et retvisende budget, således at medlemmerne ved, hvad der kommer til at ske det kommende år.
Budgettet skal være færdigudarbejdet og godkendt af bestyrelsen inden regnskabsårets start den 1/10.
Såfremt bestyrelsen har planer om større investeringer, kunne de lægges frem for generalforsamlingen som et forslag til godkendelse og samtidig en godkendelse af, at man ønsker at bruge pengene fra vore renoveringsmidler.
Det er glædeligt at konstatere, at sagen omkring ”Jyden”, som fyldte rigtig meget på sidste års generalforsamling, nu nærmer sig en afslutning. Hvor stort det endelige tab for klubben bliver, er endnu uvist. KR har anbefalet at vi tager hele tabet nu.
På sidste års generalforsamling herskede der en del forvirring omkring begrebet ”foreningsformuen”.
KR har derfor udbedt sig en fortegnelse over foreningsformuen, således at alle kan se, hvad det er for en størrelse. Vi har modtaget det svar, at formuen pr. 30/9 2024 udgør kr. 3.429.171, men ikke hvad beløbet dækker over.
København den 28/1 2025
Kirsten Schäffner Jørgen Beiter
-
Forslag: Vedtægtsændring vedr. renoveringskontoen
Forslag
Vedtægtsændring vedr. disponering af midler fra hensættelseskontoen for renoveringsarbejder:
Der tilføjes en note under Vedtægternes §8 punkt 6:Behandling af indkomne forslag: Her kan forslag til disponering af midler fra Hensættelseskontoen for renoveringsarbejder fremsættes: renoverings- og vedligeholdelsesopgaver for Havnen inkl. landareal og materiel samt bygninger og installationer: Forslag skal indeholde beskrivelse, begrundelse og budget.
Baggrund
På generalforsamlingen i 1997 blev der fremlagt og vedtaget et forslag om at starte en opsparing til renovering af det øst/vestgående landfæste. Begrundelsen var, at dele af landfæstet var skredet ud og man frygtede et større renoveringsprojekt medtilhørende store omkostninger i forbindelse med reetablering af landfæstet. Opsparingen bestod i et særskilt renoveringskontingent på 2* 50 kr. årligt. Beløbene blev hensat på en konto for renoveringsarbejder. Renoveringskontingentet har varieret over årene fra 2* 50 kr. op til 2*400 kr. årligt. Der er i nogle år også blevet overført den udisponerede del af årets overskud til Hensættelseskontoen for renoveringsarbejder. For tiden er renoveringskontingentet på 2*200 kr. årligt. Der er over årene opsparet mere end 10 mio. kr. på kontoen og der er brugt mere end 6 mio. kr. fra kontoen. Der er i årets regnskab et indestående på kontoen på over 3 MIO DKK – se regnskab.
Eksempler på disponering af beløb fra Renoveringskontoen: bådhåndteringssystem (søjlekran og bådvogn), Renovering af bro 8, udskiftning af kølekapacitet og opvaskefaciliteter i køkkenet, nye udendørs møbler, udskiftning af el-system på broerne mm. Der er også en del forslag, der er blevet nedstemt.
Bestyrelsen ønsker med forslaget at få formaliseret disponering af beløb fra Renoveringskontoen som beskrevet i ovenstående vedtægtsændring.Forslagsstiller: Bestyrelsen
-
Forslag: Renovering af slæbestedet
Forslag
Det foreslås, at belægningen på hele slæbestedet renoveres, og at det stabile underlag føres ud i vandet, så det giver understøttelse til bådtrailerne.Begrundelse
Slæbestedet er i dag meget nedslidt og trænger til en grundig renovering. Det blev aldrig færdiggjort ordentligt tilbage i 1978, da havnen blev åbnet for vand, og senere forbedringer har primært bestået af mindre reparationer. Det foreslås derfor at etablere en langtidsholdbar løsning, der sikrer, at mindre både kan sættes i vandet uden problemer.Slæbestedet bidrager årligt med en ekstra indtægt på ca. 30.000 DKK til klubben, og denne indtjening forventes at stige, hvis slæbestedet bringes i bedre stand. En velfungerende løsning vil desuden reducere frustrationer blandt klubbens medlemmer og skabe en bedre brugeroplevelse for alle.
Økonomi
Tilbud på ovenstående renovering er på 350.000 dkk.Forslagsstiller: Bestyrelsen
-
Forslag: Renovering af tag på masteskur
Forslag
Taget er meget utæt og master og materiel bliver vådt. Det anbefales at udskifte den gamle tagbeklædning med en ny ståltrapez beklædning.Begrundelse
Det eksisterende bølgepladetag er fra 1993 og en af de første produktioner uden asbest, som jo er kendt for sin ringe holdbarhed. Så tagpladerne smuldrer og revner i stor stil.Den eneste måde at sikre masteskuret bliver tæt og at taget kan holde fremover, er ved at udskifte tagbeklædningen, vindskeder, udhæng og tagrender.
Økonomi
Tilbud på ovennævnte udskiftning af tagbeklædning er på kr. 350.000Forslagsstiller: Bestyrelsen
-
Forslag: Renovering af servicebro
Forslag
Servicebroen renoveres. Vandforsyning genetableret samt at der bliver opsat strømmåler og fenderlister.Begrundelse
Servicebroen giver mulighed for at lettere at vaske fribordet på bådene, da man kan stå i vandhøjde og arbejde. Derudover sikre servicebroen, at medlemmerne kan arbejde med højtryksrenser etc. uden at snavs og alger lander på nabobådene.Økonomi
Ovenstående vil kunne udføres for 37.000 dkkNedenstående skal ses som havneudvalgets forlag til forbedringer/vedligehold/løsninger. Vi er i udvalget åbne for andre/bedre løsninger, men vil gerne involveres hvis der findes radikalt anderledes løsninger.
Nuværende stand
Umiddelbart er broen i grundlæggende i fornuftig stand.
Dog:
- Der mangler fenderliste på en del af broen
- Eltavlens hus bør udskiftes med noget mindre interimistisk. Det er i oktober 2023 konstateret at der er spænding på udtagene. Der tændes for strømmen på tavlen for enden af bro 1.
- Det ser ud til at holde med reb om metal-pælene, men en kæde ville nok være bedre.
- Broen trænger til at blive rengjort for alger og fuglelort (højtryksrenset).
Funktionalitet
- Broen skal være let at anvende (lægge til, komme ned på, benytte).
- Det skal medtænkes at broen er nem at vedligeholde for klubben/personalet.
- Skal broen kunne tages på land og renses på bunden?
- Skal det være muligt at afmontere vand / el (så broen kan flyttes og tages på land).
- Et skilt der tydeligt angiver formålet. Fx ”Servicebro” der sidder på siden og fylder hele brættet i højden.
- Klamper / fortøjningsreb, som på ventebroerne.
- Genetablering af vandforsyningen (har før været trukket fra enden af en af broerne)
Vandforsyning
Vandforsyningen skal genetableres. Udvalget er i tvivl om, hvor vandet tidligere har været koblet på, men det bedste bud er for enden af bro 1.
Der skal etableres noget, som slangen kan rulles op på ala det vi har på bådbroerne. Vi bør overveje om slagen skal være bedre fikseret, da broen er lidt mere udsat og da man ikke på samme måde har adgang til at samle den op, hvis den er blæst af.
Det skal også overvejes at løsningen fungerer ved henholdsvis høj og lav vandstand.
For både vand og strøm bør vi, i forhold til valg af løsning, overveje, hvordan det håndteres når/hvis broen skal på land for vedligehold.
Oprydning bag broen
Bag broen findes en gammel trækonstruktion der ikke længere er i brug. Vi er umiddelbart ikke klar over, hvad den har været brugt til, men Flemming har så vidt vides kendskab til det.
Konstruktionen har som sådan ikke noget med servicebroen at gøre, men vi kan måske i sammen ombæring overveje, om den skal fjernes.Forslagsstiller: Bestyrelsen
-
Forslag: Sikkerhed på havnen
Forslag
Renovering af redningsstiger på broerne.Begrundelse
I Margretheholms Havn er sikkerheden på havnen med udgangspunkt i rapport fra FLID blevet opgraderet. Der er opsat redningsposter og eksisterende redningsstiger på broerne er blevet renoveret. Der er fortsat udestående investeringer før sikkerheden i havnen er helt i top. Først og fremmest skal der opsættes gribereb langs Østmolen og der skal sættes håndtag op ved siden af de eksisterende stiger på broerne. Fremadrettet er det også nødvendigt at udskifte de renoverede stiger, da den tilbageværende levetid er begrænset.Økonomi
Udgifter til investeringer over de første tre år er beskrevet i nedenstående tabel. Det forudsættes, at budgettet løbende forlænges med flere år efter vurdering af behovet for fornyelse af sikkerhedsudstyr.År
1
2
3
Stiger
27.849,00 kr.
74.264,00 kr.
74.264,00 kr.
Lys
10.416,00 kr.
27.776,00 kr.
27.776,00 kr.
Gribereb
25.281,00 kr.
- kr.
- kr.
Håndtag
30.400,00 kr.
- kr.
- kr.
Total
93.946,00 kr.
102.040,00 kr.
102.040,00 kr.
Her indkøbes første år:
- Stiger 3 stk.
- Lys 3 stk.
- Tovværk 400 m med beslag
- Gribehåndtag 38 stk.
De to efterfølgende år indkøbes hver år:
- Stiger 7 stk.
- Lys 7 stk.
Efter tre år vil 17 ud af 38 af de gamle stiger være udskiftet. Det vil være nødvendigt løbende at gennemgå standen af de gamle stiger med henblik på at revidere behovet for at fremrykke investeringen i nye.
Der er indhentet tilbud fra Port Safety ApS med følgende stykpriser:
- LifeLadder 9.283,00 kr. pr. stige
- LightUnit 3.472,00 kr. pr. lysenhed
- Grabline kit 25.281,00 kr. a 400 m.
- Turtle Handhold 1.932,00 kr. pr. greb.
Priserne fra Port Safety er med rabat for medlemmer af FLID. Der er forbehold for mængderabat på stiger på yderligere 10% ved køb af 12 stiger. Her kan muligvis forhandles en rabat med leverance af ekstra stige uden beregning ved leverance pr. 12. stige.
Håndtagene anses for at være i den dyre ende. Der findes andre løsninger i FLID’s produktkatelog, og der er sendt forespørgsel på priser på disse. Det er antaget i budgettet, at der kan findes priser på håndtag til 800,00 kr. pr. stige eller billigere. Hvis håndtagene viser sig at blive billigere, vil budgettet blive justeret med indkøb af stiger og lys til et tilsvarende beløb for år 1.
FLID’s produktkatalog kan findes her: https://flidhavne.dk/produktkatalog/
Der er mulighed for løbende at søge Tryg Fonden om stiger. Sidst der blev søgt om stiger, blev havnen tildelt tre. Det er rimeligt at antage, at der vil blive givet tilsagn om flere stiger ved fremtidige ansøgninger. Stigerne fra Tryg Fonden er af en anden type og væsentligt dyrere (mellem 20.000 kr. og 30.000 kr. alt efter størrelse) end stigerne fra tilbuddet. Stigerne fra Port Safety er anbefalet af FLID og sikkerhedsmæssigt på samme niveau. De passer desuden godt til broerne i havnen og anses derfor som et fornuftigt og billigere alternativ.
Placering af stiger og sikkerhedsudstyr
Oversigt over opsætning af stiger fra FLID’s rapport.Forslagsstiller: Bestyrelsen
-
Forslag: Lys på landområderne
Forslag
Det foreslås, at der investeres i 20 galvaniserede lygtepæle med elinstallationer, som opstilles strategisk på havneområdet for at sikre optimal belysning.Begrundelse
For at øge trygheden og sikkerheden på havneområdet foreslås installation af 20 nye lygtepæle. Dette vil forbedre belysningen på pladsområdet, gøre det mere sikkert at færdes efter mørkets frembrud og bidrage til en generelt bedre oplevelse for alle brugere af havnen.Dette projekt vil:
- Forbedre havnens generelle funktionalitet og brugervenlighed.
- Øge sikkerheden og trygheden for alle, der færdes på havnen, især i de mørke timer.
- Skabe bedre rammer for aktiviteter og ophold på havneområdet hele året rundt.
Vi håber, at generalforsamlingen vil støtte dette forslag for at skabe en mere tryg og indbydende havn.
Økonomi
Udgifterne til projektet kan opdeles som følger:- Lygtepæle:
- 20 stk. lygtepæle af 3 mm tykt rør med en diameter på 38 mm og 8 mm baseplade.
- Prisen for 20 stk. inkl. galvanisering og transport: Kr. 14.200,00
- El/lyskilde-installation:
- Pris pr. lygtepæl: Kr. 6.000,00-7.000,00
- Samlet pris for 20 stk.: Kr. 120.000,00-140.000,00
- Samlet udgift:
- Totalpris: Kr. 134.200,00 – Kr. 154.200,00
Beslutning: Generalforsamlingen bedes tage stilling til, om der skal afsættes midler til dette projekt og give mandat til bestyrelsen til at igangsætte arbejdet med anskaffelse og opsætning af lygtepælene.
Forslagsstiller: Bestyrelsen
-
Forslag: Vaskeplads til sejl
Forslag
Bestyrelsen anbefaler indkøb af materiale, så en sejlvaskeplads kan etableres relativt billigt via pligtarbejde.Begrundelse
Flere medlemmer har udtrykt interesse i etablingen af en mindre plads til vask af sejl. At holde sejlene rene giver sejlene en længere levetid og en højere effektivitet. Det er svært at vaske sejlene på bådene pga. vind og pladsforhold, skal det omvendt gøres professionelt er det særdeles dyrt.Økonomi
Pladsen vil koste ca. 21.000 dkk i materialer og ønskes etableret mellem Søredningen og Masteskuret ud mod vandet.Forslagsstiller: Bestyrelsen
-
Forslag: Indkøb af truck
Forslag
Det anbefales at investere i en Kalmar 7 el-truck til at erstatte den nuværende ældre diesel-truck. Denne model er en økonomisk og praktisk løsning, der passer til havnens nuværende og fremtidige behov.Begrundelse
Havnens nuværende Hangcha dieseltruck er nedslidt og underdimensioneret i forhold til at betjene bådvognen. Dette medfører store vedligeholdelsesomkostninger, og der er risiko for, at den vil bryde sammen indenfor kortere tid. Efter undersøgelser og test af både diesel- og el-trucks har det vist sig, at el-trucks tilbyder en række betydelige fordele, især hvad angår driftsomkostninger, komfort og miljø.Kalmar 7 el-truck er en økonomisk og bæredygtig løsning til havnens behov. Den har markant lavere driftsomkostninger med et dagligt elforbrug på ca. 160 kr. sammenlignet med 304 kr. for diesel-trucken, hvilket giver en brændstofbesparelse på over 40 %. Samtidig kræver den mindre vedligeholdelse, da den har færre bevægelige dele, hvilket alt I alt reducerer serviceudgifterne med op til 50 %. Differencen i anskaffelsespris mellem en ny el- og diesel-truck vil således være indtjent i løbet af truckens brug på havnen .
Derudeover giver El-truckens støjsvage og vibrationsfrie drift et meget bedre arbejdsmiljø for personalet og mindsker gener for bådejere og medlemmer. Trucken er kompakt og nem at manøvrere, samtidig med at den leverer tilstrækkelig trækkraft til havnens daglige opgaver. Lavt støjniveau forbedrer også sikkerheden under arbejdet.
Endelige til den nye truck også give en effektivitetsgevinst, eftersom den vil bridrage til at reducere den tid, der bruges til at betjene bådvognen.
På lang sigt er Kalmar 7 en fremtidssikret investering, der lever op til miljøkrav og tilbyder lavere samlede ejeromkostninger. Med en leveringstid på 7-9 måneder er der tid til at planlægge og installere ladeinfrastrukturen, hvilket gør den til en praktisk og fornuftig løsning.
Økonomi og implementering
Pris: Ca. 1.285.000 DKK (ombygning inkl. lader og tilpasning + el-kabelinstallation på 15.000–20.000 DKK).Budgettet kan delvist finansieres af besparelser i drifts- og vedligeholdelsesomkostninger samt en forventet længere levetid i sammenligning med den nuværende truck.
Beslutning: Bestyrelsen anbefaler at godkende købet af en Kalmar 7 el-truck som en langsigtet løsning til havnens drift.
Forslagsstiller: Bestyrelsen
-
Forslag: Luft til vand anlæg
Forslag
Det anbefales derfor at udskifte det eksisterende oliefyr med et Luft til Vand anlæg til fremtidig opvarmning af lokaler og vand i klubhus øst.Begrundelse
Det eksisterende oliefyr er slidt og dyr i drift, og står for udskiftning. Det viser sig at en mere tidssvarende luft til vandanlæg, er billiger i drift og mere skånsomt for miljøet end et nyt oliebaseret anlæg.Begrundelse
I stedet for at skulle investerer i et nyt oliebaseret anlæg, som kun bliver dyrere i drift i fremtiden, udskiftes til et luft til vandanlæg som er meget billigere i drift både her og nu og fremadrettet. Desuden er det mere en mere miljørigtig løsning.Økonomi
Tilbud på luft til vandanlæg er på kr. 293.000 kr.Pris på nuværende olie forbrug 13.500 ltr. Fyringsolie pr. År = kr. 172.260 pr år
Pris på el pr. år 31.469 KWh pr. år = kr. 62.939 pr. år.
Drift besparelse pr. år kr. 109.321 kr. Anlæg afskrevet på ca. 3 år.
Sparet CO2 pr. år = 29.880 kgCO2
NB! Der kan søges om tilskud til etablering af anlægget fra statslig pulje, hvor stort dette tilskud vil blive, kan ikke siges på nuværende tidspunkt. Men nok ca. 10 - 15%
Forslagsstiller: Bestyrelsen
Kære Lynettesejlere
Allerførst godt nytår til alle.
Men inden vi slipper det gamle år, fremsender vi beretninger fra året det gik fra alle klubbens udvalg og havnekontoret. God læsning.
Året 2025 er 50 års jubilæumsår for sejlklubben Lynetten. Der er allerede fuld gang i forberedelserne: Der afholdes en reception på dagen 3. april og 14. juni holder vi Havnens dag med masser af aktiviteter og underholdning for børn og voksne – både på land og til vands. Der kommer flere jubilæumsaktiviteter i løbet af året, så følg med på Hjemmesiden.
Bestyrelsens beretning vil blive offentliggjort på hjemmesiden umiddelbart op til generalforsamlingen.
Klubben afholder generalforsamling tirsdag d. 25. februar 2025. Husk at sætte kryds i kalenderen.
Med venlig hilsen
Redaktøren
I dette LynetteNyt kan forvente at høre mere om:
-
Havnekontoret - årsrapport 2024
Havnekontor
2024 har været et år med markante forandringer på havnen. Året begyndte med, at vi kunne byde...
-
Aktivitetsudvalget - beretning 2024
Leif Tvede
I det forløbne år har vi haft et aktivt udvalg, som i formandens fravær pga. sygdom har stået for...
-
Havn og plads - beretning 2024
Søren Riis
Havneudvalget har i 2024 haft fokus på at forbedre sikkerheden yderligere og skabe bedre...
-
Junior og jolle - beretning 2024
Jakob Olsson
Året 2024 har været endnu et fantastisk år for juniorafdelingen i vores sejlklub. Med en fyldt...
-
Kapsejlads - beretning 2024
Rahlf Nielsen
Bøjer og baner: Vores Kapsejladsområde øst for Trekroner er inddraget til byggeri af...
-
Klubhusudvalget - beretning 2024
Claus Bech-Nielsen
I det herrens år 2024 har klubhusudvalget haft fokus på klubhus Øst, hvor der var en del...
-
Sejlerskolen - beretning 2024
Bodil Vestergaard
Vi har igen formået at afvikle kursus i både teoretisk navigation, praktisk duelighed og et...
LynetteNyt 2025 januar
-
Havnekontoret - årsrapport 2024
2024 har været et år med markante forandringer på havnen. Året begyndte med, at vi kunne byde velkommen til vores nye havnefoged, Frank Petersen, og kort tid efter til vores to nye kontordamer, Mia Dittmer og Katharina Larsen, og senere vores nyeste havneassistent, David Bohm.
Denne omfattende udskiftning af havnens personale har givet nyt liv til havnen. Der er blevet sat fokus på at rydde op, sikre orden og håndhæve havnereglementet, hvilket har medført en mere struktureret og velfungerende havn. Personalet har bl.a. været aktive i at åbne op for gamle sager og sørge for, at reglerne bliver efterlevet.
De fleste af jer har sikkert mødt en af vores brovagter, som i løbet af foråret og sommeren har været ude på deres daglige runder. Her har de holdt øje med bådene, årsmærker, sommermærker, gæstebilletter osv. for at sikre, at alt er i orden.
En af de særlige opgaver, vi har arbejdet på i år, har bl.a. været at få styr på alle de forladte både og både uden opholdstilladelse, som vi har opdaget under vores gennemgange. I tæt samarbejde med vores advokat har vi arbejdet intensivt på at håndtere problemet juridisk korrekt, og efter gentagne påbud til bådejerne, har vi nu formelt overtaget de forladte både og vil i løbet af 2025 få bortskaffet bådene, for at gøre plads til nye.
Alt i alt har 2024 været et år, hvor havnen har fået et markant løft, og vi ser frem til, hvad de kommende år vil bringe med dette nye, stærke team.
-
Aktivitetsudvalget - beretning 2024
I det forløbne år har vi haft et aktivt udvalg, som i formandens fravær pga. sygdom har stået for Stander op, Stander ned, Julefrokost og Skt. Hans. Her har især Michael leveret et meget stort arbejde samtidig med, at han har stået for udvalgets bidrag til planlægning af jubilæumsfesten. En stor tak til udvalget og især Michael.
Det har været op til medlemmerne at tage initiativ til sociale arrangementer. Børnejul blev afholdt med stor succes arrangeret af Kristen, Roland og Jørgen. Krebsegildet tog Kirsten også. Pinseturen blev ligeledes afholdt med indsats fra de medlemmer, som deltog. Tak til medlemmerne for det store bidrag.
Og sidst men absolut ikke mindst skal MorgenMADamerne og Ilse have tak for den store indsats med morgenmad stort set hver lørdag hen over sejlsæsonen på terrassen uden for Hyggeriet. Det har skabt glæde og samvær for medlemmer og gæstesejlere.
Til næste år kommer klubbens 50-års jubilæum til at tage det store fokus. Her kommer vi alle i havnen til at gøre en indsats for at få det til at være et fornøjeligt jubilæumsår. Følg med på hjemmesiden og byd gerne ind på de aktiviteter, som bliver planlagt.
-
Havn og plads - beretning 2024
Havneudvalget har i 2024 haft fokus på at forbedre sikkerheden yderligere og skabe bedre arbejdsbetingelser for Søredningen. Det nye klubhus for Søredningen har givet dem bedre muligheder for at organisere sig og rykke hurtigt ud for at hjælpe sejlere på Øresund.
2024 har givet anledning til en række konstruktive tiltag på havnen. Sammen med Havnefogden fik vi i starten af året givet kranen en grundig renovering og nymaling. Vi har desuden investeret i mange nye stativer, så alle medlemmer med fast bådplads, som har ønsket at stå sikkert på land over vinteren, har fået mulighed for at gøre brug heraf.
I samarbejde med havnekontoret har vi også arbejdet målrettet på at forbedre nye medlemmers muligheder for at afvikle pligtarbejde. En brugervenlig digital løsning til håndtering af løbende opgaver, kombineret med to velorganiserede pligtarbejdsweekender, har gjort det muligt at realisere endnu flere pligtarbejdstimer. Dette har både skabt mere værdi for havnen og bidraget til fællesskabet blandt medlemmerne. Ikke mindst mange af skurene på havnen har nydt godt af at komme I nærkontakt med penslerne fra pligtarbejderne. Tak til dem!
På sidste generalforsamling fik vi det gode råd, at vi kunne reducere udgifterne til vandafledningen ved at montere vandmålere på vandforbruget på broerne. Dette har vi nu fået eksekveret på, så vi allerede begynder at spare penge på vores vandforbrug. Tak for den gode ide!
For at fremme søsport i København generelt – og i Lynetten specifikt – har vi åbnet for, at roere med base i Københavns havn kan isætte deres både fra vores slæbested. Anlægningen af Lynetteholmen og lukningen af Lynettteløbet har givet svære forhold for roerne I København. Som tak for denne imødekommenhed har By & Havn givet tilsagn om at bidrage med ca. 200.000 kr. til renovering af slæbestedet i 2025.
Havneudvalget, bestyrelsen og mange medlemmer har ydet en stor indsats for at udarbejde en række velovervejede og kritiske høringssvar i forbindelse med anlæggelsen af Metrolinje 5. Det har været et vigtigt skridt for at varetage havnens interesser.
Derudover har Havneudvalget taget initiativ til at formulere en digital medlemsundersøgelse. Formålet med undersøgelsen er at give medlemmerne en nem måde at give systematisk feedback og bidrage med gode idéer til havnens videre udvikling. Undersøgelsen bliver offentliggjort i begyndelsen af det nye år, men allerede nu kan vi afsløre, at de første svar viser en ganske fin tilfredshed med havnen.
Afslutningsvis kan vi med glæde meddele, at det kunne se ud som om, at der bogstaveligt talt er lys forude. I slutningen af 2024 fik vi nemlig opsat velfungerende belysning langs skurene ved Vestre Søhus, som har henstået i mørke om vinteren. I 2025 vil vi gerne tage initiativ til at oplyse området omkring bådene og langs vejen med moderne energi-effektift LED-belysning, så det bliver sikrere at færdes her og nemmere at navigere rundt til fods på havnen.
Vi takker alle medlemmer for deres engagement og indsats i det forgangne år og ser frem til et spændende og produktivt jubilæumsår i 2025!
-
Junior og jolle - beretning 2024
Året 2024 har været endnu et fantastisk år for juniorafdelingen i vores sejlklub. Med en fyldt aktivitetskalender og engagerede medlemmer har vi skabt mange minder på vandet. Her er et tilbageblik på nogle af årets højdepunkter.
Vi startede sæsonen lørdag den 27. april med klargøring og sejlads. Vejret viste sig fra sin bedste side, og både trænere og juniorer arbejdede sammen om at få bådene gjort klar til sæsonens udfordringer. Stemningen var fyldt med forventning, og alle glædede sig til de kommende aktiviteter.
I maj gik vi for alvor i gang med træningerne, der blev afholdt torsdage fra kl. 17-20. Pinsecampen fra den 17.-19. maj blev et af årets højdepunkter. Her sejlede vi til Sundby Sejlforening om fredagen og videre til Ungdomsøen om lørdagen. Overnatningerne bød på masser af hygge og fællesskab, og sejlturene styrkede både tekniske færdigheder og venskaber på tværs af juniorgruppen.
Lørdag den 25. maj tog vi igen en tur til Ungdomsøen. Denne gang blev det en hyggelig formiddagssejlads, hvor alle fik mulighed for at træne deres manøvrer og nyde fællesskabet.
Sæsonen fortsatte med flere træninger i juni og august, hvor vi så tydelige fremskridt hos både nye og erfarne sejlere. Den 31. august til 1. september var vi værter for Lynetten Cup, som blev et af årets helt store begivenheder. Stævnet samlede børn fra en lang række klubber i Øresund, hvilket gjorde det til en fantastisk mulighed for at møde andre unge sejlere og opleve den store sammenhørighed i sejlsporten. Dette succesfulde arrangement havde dog ikke været muligt uden de mange frivillige kræfter i klubben, der arbejdede hårdt både før og under stævnet. En stor tak skal også lyde til vores gavmilde sponsorer, som bidrog til, at Lynetten Cup blev en uforglemmelig oplevelse.
Efterårets træninger i september bød på lidt køligere vejr, men det afholdt ikke juniorerne fra at give den gas. Vi afsluttede sæsonen med afrigning lørdag den 5. oktober, hvor alle hjalp til med at gøre udstyret klar til vinteren. Herefter var det tid til at se tilbage på en sæson fyldt med oplevelser.
Juniorafdelingen takker alle trænere, forældre og medlemmer for deres store indsats og engagement gennem året. Vi glæder os allerede til at tage hul på en ny sæson i 2025.
-
Kapsejlads - beretning 2024
Bøjer og baner:
Vores Kapsejladsområde øst for Trekroner er inddraget til byggeri af Lynetteholmen. Det betyder, at vi ikke har bøjerne/mærkerne A, B og 3! Så der skulle kun klargøres 2 gule bøjer – det klarede Bjarne som sædvanligt.
I løbet af sæson 2023 opstod der problemer med Margrethes motor – den fik nogle hårde bankelyde, så vi valgte at sejle med begrænset fart. I løbet af vinteren lykkedes det at finde en nyere brugt Ford Lister motor med gear - magen til den der mere end 30 år har tjent Margrethe. Hun kom på værft for udskiftning af motor i løbet af foråret 2024. Margrethe kom retur lørdag den 4. maj! Mathias og Mathilde var friske, og sammen med Bent fik de lagt bøje C og 6 ud mandag den 6. maj.
Første start kunne derfor som planlagt finde sende tirsdag den 7. maj!
Vi havde i Kapsejladsudvalget i løbet af vinteren set på nye mulige bøjer og banemuligheder og var nået frem til at den grønne sideafmærkning øst for Sundby havn, Sundby Hage samt 2 bøjer syd for Middelgrunden kunne bruges. Samtidigt kunne en udlagt bøje øst for vores havn indgå i banen.
Aftenmatch
Første aftenmatch som sagt afholdt 7. maj med 8 kølbåde tilmeldt.
Desværre havde de mange OK joller, der deltog i 2023 valgt at flytte til Sundby på grund de vanskelige sejladsforhold, som Margretheholms broen medfører for joller uden motor.
I løbet af sæsonen blev det til 10-14 både pr. aftenmatch.
Det blev til i alt 14 sejladser på ”rundbaner” mellem udlagte og faste sømærker.
På trods af udfordringerne med det forbudte område og nye rundingsmærker, lykkedes det vores bandeledere og besætning på Margrethe at lægge nogle gode baner i løbet af sæsonen.
Husk, alle kan deltage i Klubbens aftenmatcher – certifikat er ikke absolut nødvendigt.
Klubmesterskab For DH både
Igen 3 sejladser før, og 3 efter sommerferien – som en del af aftenmatcherne. Når det samlede resultat beregnes, bruges de 4 bedste resultater. Mesterskabet er opdelt i 2 løb: et for store DH både og et for mindre DH både.
Klubmestervindere blev:
Store DH både: X99 Liv med Kim Hansen og besætning
Mindre DH både: Scan-Kap 99 Mary Lars Frandsen og besætning
Tillykke til Vinderne.
Rundt om Forterne
Lørdag den 24. august: 11 tilmeldte deltagende både, heraf 3 Lynette skolebåde (folkebåde).
Denne gang med start og mål ved C bøjen, styrbord rundt om Middelgrundsfortet, Flakfortet, syd om Middelgrunden og tilbage bagbord om Middelgrundsfortet og i mål – ca. 14 sømil. En sejlads for alle – uden flyvesejl og uden certifikat.
Frisk vind fra sydøstlige retninger.
Tillykke til Vindere:
1. løb: Store DH både: X99 Liv med Kim Hansen og besætning
2. løb: DH både: Aphrodite 101 1Gaia med Calle Nielsen og besætning
Skolebådsløbet: 712 Nette S/K Lynetten med Lars Frandsen og Besætning.
Bøjer op:
Primo november: 2 bøjer bjærget.
SneCup 2. juledag
6 DH både til start – fra 18 til 42 fod! Og 7 OK joller!
Vind fra vestlige retninger 2 til 5 m/s i skyet vejr med enkelte solstrejf og temperatur på 5 - 6 grader.
Op/ned bane med en længde på 0,47 sm. DH både sejlede 3 gange rundt og jollerne 2 gange.
På sidelinjen fulgte vores DSRS-rib med som sikkerhed, tak for det.
Vi sluttede af med præmieoverrækkelse og varm hønsekødsuppe.
Videre:
Store DH både: Omega 34 Vega med Kristian Mikkelsen, Sejlklubben København
DH både: Minette Marlin med Claus Larsen, Råå Segelselskab
OK joller: Vera med Svend Møller; S/K Lynetten
Tillykke
Kapsejladsudvalget
Bent Andersen, Bjarne Hansen Calle Nielsen, Mattias Bodlund, Lars Frandsen, Rahlf Nielsen og Tom Nielsen.
Tak til udvalget samt de trofaste baneledere og gaster på Margrethe. Vi har efterhånden et højt aldersgennemsnit på besætningen, så hvis I har lyst til at prøve en tur på dommerbåden i den kommende sæson så kontakt kapsejladsudvalget. Også tak til alle andre, der har bidraget til afvikling af S/K Lynettens kapsejladser i løbet af året - både på vandet og på land.
Kapsejladsudvalget
-
Klubhusudvalget - beretning 2024
I det herrens år 2024 har klubhusudvalget haft fokus på klubhus Øst, hvor der var en del vedligeholdelsesopgaver som stod i kø, nu da klubhuset nærmer sig sit ca. 31-års jubilæum.
Alle yderdøre, der står ude om natten, er nu udskiftet, de store vinduespartier var utætte og angrebet af råd, de er nu blevet repareret til halv pris af omkostningerne ved en total udskiftning af partierne. Tagpappet ved terrassen på 1 sal var skredet og er nu fikset. Indvendige døre i stueetagen er blevet malet. Havnekontoret arbejder ihærdigt på at vi fremover undgår gulve i klubhuset, der synes snavsede og lave mærkelige klisterlyde, når man smutter hen over linoleumsgulvene.
I 2025 fortsætteren tiltrængt renoveringen af de resterende vinduer i Klubhus Øst, ligesom de resterende brystninger under og over vinduer mod sydvest og nordøst gennemgås og tætnes.
Desuden ser vi 2025 på hvordan man mest hensigtsmæssig kan fremtidssikre klubhusets varme forsyning, da det eksisterende oliefyr er både slidt og for dyr i drift. Der er indhentet tilbud på Luft til vand anlæg, som ud over at spare klimaet for 29.880 kgCO2 pr. år også giver en årlig besparelse på opvarmning og varmt vand.
I 2025 kan klubhusudvalget godt tænke sig at se på hvordan Bestikket og kan få et mere maritimt præg. Er der medlemmer der ligger inde med maritime effekter - så som gode maritime billeder eller andre maritime effekter - så er vi i klubhusudvalget interesserede aftagere.
Klubhus Vest blev i 2023 opgraderet med hensyn til isolering og varmeforsyning, og har i år fået nye gulve i herre- og dame badene, ligesom loftet i dame badene blev skiftet pga. en vandskade. Både klubhus Vest med terrassen og udearealet med pergolaen og gril plads, benyttes i stor stil af klubbens medlemmer og gæstesejlere, så også her forsøger klubhusudvalget at holde standarden på et niveau, klubben kan være tjent med.
Så klubhusudvalget vil også i fremtiden have øje for vores klubhuses behov for rettidig vedligeholdelse og nye tiltag der fremmer medlemmernes anvendelsen af lokalerne, og understøtter de arrangementer der finder sted i løbet af året, så man får en god oplevelse, når lokalerne er rammen om sociale arrangementer og undervisning mv.
Venlig hilsen
Klubhusudvalget
-
Sejlerskolen - beretning 2024
Vi har igen formået at afvikle kursus i både teoretisk navigation, praktisk duelighed og et ”overbygningskursus” med trim og rutine med frivillige underviser og instruktører. Der skal lyde en stor tak til alle, der har bidraget. Vi har i år været 13 instruktører.
24 elever startede på den praktiske del – nogle havde duelighed i forvejen, men ønskede at blive bedre til at sejle, så 18 elever gik op til praktisk prøve og bestod. Vejrguderne var lidt hårde ved os, og det måtte plukkes op i små bidder for at finde tidspunkter, hvor det ikke blæste for meget til, at vi (og censor) ville senede eleverne ud.
9 elever har deltaget i vores rutine-/trimkursus. Her arbejder vi med at give eleverne et lidt bredere kendskab til sejlads, og vi har f.eks. inddraget J 70 i lektionerne.
Lige nu er der 18 elever på teori - dejlige friske mennesker som for en dels vedkommende aldrig har sejlet, og derfor ser frem til den praktiske del til sommer. Herligt !
Det er skønt, når nogle elever bliver så glade for sejlerlivet, at de køber sig en lille båd allerede inden kurset er færdigt – og for de øvrige inviterer vi til at deltage i vores delebådsordning, hvor man kan få erfaring, rutine og hvor der er flere at sejle sammen med. Velkommen som nye medsejlere !
Det er lykkedes at stable et Y 3 kursus på benene. Vi har fundet en instruktør (ikke frivillig), og der er 10 elever på holdet.
Det er sejlerskolens instruktører, der skal stå for vedligehold af både, men da nogle opgaver er af en størrelsesorden, der ligger ud over vores kompetencer (og tid) har nogle både været på land i sommer og fået professionel assistance.
Vi har et fantastisk hold at gode og dedikerede instruktører. Vi har det også rart – og der er plads til flere, og vi har både små og store opgaver.
I dette nummer af LynetteNyt finder du indkaldelse til generalforsamling 2025. Husk at sætte kryds i kalenderen tirsdag d. 25. februar 2025.
I den forløbne tid har mange af klubbens medlemmer bidraget til at gøre opmærksom på vores havn i forbindelse med høringsprocessen om metrolinjeføringen. Ud af godt 800 høringssvar var sejlklubben og vores havn nævnt i omkring 10% af svarene. Heriblandt har mange medlemmer givet holdning til kende. Det er også lykkedes medlemmer at få kontakt til nyhedsmedier, som også har skrevet artikler om vores havn. Bland indlæggene i dette nummer af LynetteNyt kan du bl.a. læse om klubbens dialog med den kommende overborgmesterkandidat og foretræde i Folketingets transportudvalg.
Har du børn eller børnebørn, så husk at melde dig til børnejul d. 8. december 2024, læs mere i artiklen "Julemanden kommer".
Der er kapsejlads 2. juledag, hvor vi traditionen tro afholder SneCup.
Havn- og pladsudvalget har taget initiativ til en kort spørgeskemaundersøgelse - se artiklen om LynetteBarometer.
Med venlig hilsen
Redaktøren
I dette LynetteNyt kan forvente at høre mere om:
-
Indkaldelse til generalforsamling 2025
Bestyrelsen
Hermed indkaldes til generalforsamling i S/K Lynetten. Dato: tirsdag d. 25. februar 2025 Klokken:...
-
Formandens tale ved Standerhal november 2024
Rahlf Nielsen
Kære Lynettesejlere: god eftermiddag og velkommen til Standerhal 2024 Sommeren 2024 var vel som...
-
Foretræde i Folketingets transportudvalg
Bodil Vestergaard
Foretræde for Transportudvalget 5. november 2024 Til stede fra S/K Lynetten: Bodil Vestergård,...
-
Politikerbesøg i Lynetten
Bestyrelsen
Bestyrelsen har inviteret folketingsmedlem – og overborgmesterkandidat for Socialdemokratiet,...
-
Julemanden kommer
Aktivitetsudvalget
Søndag den 8. December 2024 kl. 14.00 skal alle børn i S/K Lynetten være klar til at byde...
-
SneCup
Kapsejladsudvalget
Kære alle, ”Sneen” er faldet og det er snart Jul.Derfor inviterer Kapsejladsudvalget til Snecup 2....
-
Sikkerhed på broerne
Havnekontor
Kære alle medlemmer Vi skal i gang med at rydde op på broerne, og sikre at vores redningsstiger er...
-
Nyt fra Klubhusudvalget
Klubhusudvalget
Klubhus Øst: Som nogen måske har lagt mærke til, er der stillads ved Klubhus Øst ved de store...
-
Vær med i teamet omkring sejlerskolen !
Sejlerskolen
Vi har en rigtig god gruppe af instruktører i sejlerskolen, som løfter en stor og vigtig opgave i...
-
Skindet bedrager…
Bodil Vestergaard
Både Birger og jeg er lyshårede – ikke sådan blondine-måden – måske mere gamlingemåden .. Men...
-
Enestående tilbud i vores klub: Yachtskipper af 3. grad
Sejlerskolen
Enestående tilbud i vores klub: Yachtskipper af 3. grad Kursus i Yachtskipper 3. grad er en højere...
-
LynetteBarometer
Havn- og Pladsudvalget
I Havneudvalget har vi talt om, at det ville kunne hjælpe os med at udvikle havnen yderligere,...
-
Pligtarbejderweekend
Klubhusudvalget og Havn- og Pladsudvalget
Der blev udført pligtarbejde i weekenden d. 5. og 6. oktober 2024. Som vanligt startede weekenden med...
-
Hjælp til forslag til Generalforsamling
Havn- og Pladsudvalget
I forlængelse af sidste års Generalforsamling så tilbød Havneudvalget at hjælpe evt....
LynetteNyt 2024 november
-
Indkaldelse til generalforsamling 2025
Hermed indkaldes til generalforsamling i S/K Lynetten.
Dato: tirsdag d. 25. februar 2025
Klokken: 19:00
Sted: S/K Lynetten, Klubhus Øst, Refshalevej 200, 1432 København K
Dagsorden for den ordinære generalforsamling:
- Valg af dirigent
- Bestyrelsens beretning
- Fremlæggelse og godkendelse af regnskab
- Fremlæggelse og godkendelse af ydelser til klubben
- Fremlæggelse af budget
- Behandling af indkomne forslag
- Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter
- Valg af statsautoriseret revisor
- Valg af én kritisk revisor og suppleanter
- Valg af redaktør og webmaster
- Eventuelt
Dirigenten kan foreslå, at der ændres på rækkefølgen af punkterne, hvis et eller flere forslag berettiger det.
På valg i ulige årstal
- Kasserer
- Sekretær
- Sejlerskoleformand
- Akvititetsformand
- Klubhusformand
- Én bestyrelsessuppleant
Desuden skal der jf. gældende vedtægter vælges statsautoriseret revisor, kritisk revisor, suppleant til kritisk revisor, redaktør og webmaster.
Genvalg kan finde sted.
Forslag, der ønskes forelagt på generalforsamlingen til vedtagelse, skal være sejlklubbens bestyrelse i hænde skriftligt 35 dage for generalforsamlingen afholdes, dvs. d. 21. januar 2025. Forslag fremsendes til:
Forslaget skal være tydeligt markeret med navn og medlemsnummer. Indkomne forslag samt regnskab, budget og revisionsprotokollatet fra de kritiske revisorer bekendtgøres senest 2 uger før (dvs. senest d. 11. februar 2025) generalforsamlingen i LynetteNyt, som udsendes på e-mail til medlemmerne.
-
Formandens tale ved Standerhal november 2024
Kære Lynettesejlere: god eftermiddag og velkommen til Standerhal 2024
Sommeren 2024 var vel som danske somre er flest: Blandet vejr i juni/juli, men med en med en meget fin og lun eftersommer i september.
Mange har været langt væk hjemmefra – andre har holdt sig i Øresund.
I øvrigt er jeg sikker på, at Redaktionen på LynetteNyt meget gerne tager imod sejladsberetninger - og det behøver ikke at være til den anden side af jorden.
Igen i år tager vi både op med og uden mast – rigtig mange er allerede oppe, men der er plads til lidt flere. Jeg hører ros fra begge sider: ros til sejlerne for at møde op til tiden og være klar – og ros til Frank og havneassistenterne Emil og David for professionel bådhåndtering.
Også ros til Katharina og Mia for bl.a. fin administration af bådhåndtering og venlig af behandling i skranken, i telefon og på mail. Til sidst tak til Vivi for rigtig god styring af vores økonomi.
Lidt om Klubbens udfordringer:
Metro M5 linjeføringen blev tydeligere i løbet af foråret og Metroselskabets Miljøkonsekvensrapport viste, at Metrolinjen med stor sandsynlighed skal passere vores Havn – enten over eller under jorden. Det afgøres endeligt, når Regeringen fremlægger et anlægslovforslag medio 2025.
I forbindelse med Miljøkonsekvensrapporten er der afgivet end 800 høringssvar! Dejligt, at rigtig mange kom fra Sejlklubbens medlemmer.
Mange Klubmedlemmer har ligeledes deltaget i de høringsmøder, der har været afholdt omkring M5.
Flere medlemmer er ligeledes lykkedes med at få indlæg i Pressen om vores situation. Tak for det.
Bodil og Rahlf fra Bestyrelsen har haft et møde med Pernille Rosenkrantz-Theil – måske kommende Overborgmester i København - hvor vi gjorde opmærksom på konsekvenserne for Sejlklubben i tilfælde af en M5 højbaneløsning.
I tirsdags havde Bodil, Søren og Rahlf foretræde for Folketingets Transportudvalg, hvor vi gennemgik konsekvenserne af en eventuel højbane hen over vores havn og appellerede til, at man traf langsigtede beslutninger om Metro M5 - altså en tunnelløsning.
Vi har fortsat en lejekontrakt på vores Havn med et to årigt opsigelsesvarsel. Vi har aftalt møde med By&Havn i januar måned 2025 hvor vi forhåbentlig kan starte forhandlinger om en kontrakt med et langt opsigelsesvarsel. Det kommer nok desværre til at betyde en stigning af vores husleje.
Men det er ikke kun udfordringer:
Vi har også haft mange pligtarbejdere, der i sæsonens løb har bidraget til reparation og vedligehold vores bygninger og af vores Havn.
Havneudvalget har stået for en kraftig opdatering af sikkerheden på Havnen, bl.a. synlige redningsstiger.
Klubhusudvalget har haft gang i vedligehold og forbedring af Vestersøhus, bl.a. med renovering af badeforhold. I klubhus Øst er mange døre enten udskiftet eller renoveret, flere vinduespartier er ligeledes skiftet eller renoveret. Vi skal huske på, at begge huse efterhånden har mange år på bagen, så de kræver fortsat vedligehold.
Juniorafdeling, Sejlerskole og kapsejlads har som sædvanlig været meget aktive hele sæsonen.
Søredningen er flyttet ud på Østmolen, så de har bedre og hurtigere adgang til Øresund.
Og ikke mindst: Morgenmadammerne har sørget dejlig morgenmad til medlemmer og gæster hver lørdag hele sommeren.
Og her til sidst, tak til kanonlauget for den højlydte varsling.
Og så er det tid til standerhal: Apolline og Søren: halede standeren ned.
Og et trefoldigt hurra for sejlklubben Lynetten.
Og så er det tid til et Lynettesæt!
-
Foretræde i Folketingets transportudvalg
Foretræde for Transportudvalget 5. november 2024
Til stede fra S/K Lynetten:
- Bodil Vestergård, Sejlerskoleformand og Næstformand
- Søren Riis, Formand Havn og Plads
- Rahlf Nielsen, Formand
Præsentation fremvist på mødet:
Præsentation til Transportudvalget (pdf)
Vi havde anmodet om foretræde for Transportudvalget for at fremlægge vores synspunkter om Metro og argumterer for en tunnel.
Rahlf fremlagde de slides, der er vedlagt her og supplerede disse med at oplyse, at vi har lejet 114.000 kvm – hvoraf 70.000 er vandareal.
Oplyste at medlemmerne repræsenterer et bredt udsnit af befolkningen, at vores sejlerskole sigter på at medlemmer kan erhverve duelighed. Vi har desuden et slæbested, der benyttes af alle københavnere.
Thomas Jensen fra Socialdemokratiet udtrykte ønske om, at vi var i god dialog med By og Havn, hvortil vi kunne oplyse, at dialogen ikke er intens, og at det i øvrigt er Metroselskabet, der står for etableringen af metro. Vi oplyste, at det faktum at By og Havn har valgt en bro som transportvej til Lynetteholmen forringer vores muligheder for at flytte havnen mod øst.
Trine Pertou Mach fra Enhedslisten spurgte til biodiversiteten – uden nærmere specifikation. Rahlf oplyste om det forventede Co2 med og uden tunnel, og vi oplyste, at spørgsmål om f.eks. flagermus er belyst i MKV.
Mads Olsen fra SF sagde, at han ikke vidste meget om sagen og spurgte, hvad der skulle ske med de både, der ikke måtte være plads til. Det kunne vi ikke svare på, og medgav at det er en stor udfordring, og at vi forventer et forslag om reel erstatning af evt. nedlagte havnepladser.
-
Politikerbesøg i Lynetten
Bestyrelsen har inviteret folketingsmedlem – og overborgmesterkandidat for Socialdemokratiet, Pernille Rosenkrantz Theils til at besøge vores havn med det formål at drøfte Miljøkonsekvensvurderingen af M5´s beskrivelse af mulige Metro-løsninger og de følgekonsekvenser det kan have for vores Sejlklub.
Besøget fandt sted mandag den 7. oktober 2024, og Rahlf Nielsen og Bodil Vestergaard deltog (Der var afbud fra Søren Riis).
Mødet startede med at Rahlf kort præsenterede klubben og havnens historie og forelagde en række fakta om havnen: Antal medlemmer, bådpladser, bestyrelsens arbejdsområder, klubbens diversitet, og at medlemmerne selv har skabt og vedligeholdt havnen og gennem årene har brugt mere end 50 mio. kr. på det.
Vi oplyste hende, at vi p.t. ikke har nogen længevarende kontrakt, men af By og Havn kan siges op med 2 års varsel. Denne usikkerhed har gjort det vanskeligt at foretage større vedligeholdelsesarbejde – men på nogle områder er vi p.t. nødt til at foretage nødvendige reparationer.
Havnen er uheldigt påvirket af Lynetteholm – vi oplyste, at vi som bestyrelse ikke har en holdning til Lynetteholm, men at vi har arbejdet for at afbøde de negative konsekvenser – men vi undgik ikke en bro.
Vi oplyser, at vi har været i forhandlinger med By og Havn, som By og Havn afbrød – formentlig med henvisning til den usikkerhed, der har været omkring M5. Der har i efteråret været afholdt et sonderende møde, og det er nu aftalt, at forhandlingerne genoptages i januar 2025.
Vi fremfører vort ønske om en tunnel – og fremhæver ulemperne ved de øvrige modeller, der vil fylde vores havn op. Vi nævner, at vi ikke finder, det harmonerer med Københavns Kommunens og By og Havns forslag om kanal til kajakker og robåde eller en evt. overbæringsløsning ved slæbestedet.
Pernille ser gode muligheder i etablering af en kanal til kajakker or robåde – og mener i øvrigt det må kunne kombineres med en højbane.
Pernille oplyser, at hun kender Miljøkonsekvensvurderingen af M5 meget godt, og at spørgsmål om tunnel alene er et spørgsmål om finansiering.
Hun prioriteret metro (sydlig løsning) højt – og gerne som en tunnel – men så højt, at hun kan acceptere en højbane. Hun oplyser, at det er manglede finansiering, der kan betyde at det ikke bliver en tunnel, og at Folketinget skal træde til, hvis en tunnel skal finansieres.
Vi nævner, at det af Miljøkonsekvensvurderingen af M5 fremgår, at der ved en opfyldning vil blive nedlagt 40.000 kvm – men foreslår kun erstatningspladser på 20.000 kvm.
Pernille foreslår, at havnen rykkes mod øst ! og vi nævner, at vi har fremført dette forslag før. Hun tilkendegiver, at hun vil arbejde for, at vi får tilstrækkeligt med erstatningspladser – og hun vil drøfte sagen med By og Havn, og foreslå om der ikke i forbindelse med perimeteren på Lynetteholmen kan etableres bådpladser, på en måde så vi samler havnen mod øst.
Efter vores forelæggelse af synspunkter, gik vi en tur på havnen for at se på området ved ”Juniorområdet” – og har forklaret at ikke hele området vest for broen kan anvendes til bådpladser, da der skal være venteområde til bropassage.
Herefter gik vi til slæbestedet for at anskueliggøre, hvor stort et område der vil blive nedlagt, og vi pegede på og advokerede for, at såfremt det skulle blive en overjordisk løsning/højbane, at den så vil kunne flyttes længere mod vest.
-
Julemanden kommer
Søndag den 8. December 2024 kl. 14.00 skal alle børn i S/K Lynetten være klar til at byde julemanden velkommen!
Han kommer sejlende helt fra Grønland – og han har hele skibet fuldt med gaver til børnene :)Vi beder alle børn om at lave et stykke julepynt, som hænges på træet af kunstneren selv.
Børn og voksne skal sammen med julemanden danse rundt om det store, flot pyntede juletræ til musik fra julemandens orkester. Og så skal vi lege, inden at julemanden deler gaver og store flotte godteposer ud.
Senere på eftermiddagen kommer den verdensberømte tryllekunstner Henrik fra Aarhus for at trylle for børnene.
Al erfaring viser, at forældre og bedsteforældre nyder showet mindst ligeså meget som børnene.
Vi skal have god tid til at finde de rigtige julegaver, så derfor er vi nødt til at have jeres tilmeldinger til kontoret senest den 24. november.
Det gælder antal børn såvel som voksne. Der er kun gaver til børn til og med 15 år.
Tilmeld jer her:Julemanden vil gerne at I oplyser børnenes navn, alder og køn.
Husk at brandvæsnet har fastsat en øvre grænse for hvor mange vi må være. Derfor gælder ” først til mølle ” princippet. Vi modtager ingen tilmeldinger efter den 24. november.
Pris pr. barn 100,00 kr.
Fra klokken 12.30 tilbyder restauranten en julebuffet til 175 kr for voksne, og 85 kr for børn under 12 år.
Af hensyn til restauratøren bedes I ved tilmeldingen oplyse hvor mange, der ønsker at spise med.Juleudvalget glæder sig til at byde velkommen til årets glade begivenhed i sejlklubbens dejlige klubhus.
Vi håber på et rigtig stort fremmøde.
På gensyn søndag den 8. december klokken 14.00!
Venlig hilsen
Aktivitetsudvalg -
SneCup
Kære alle,
”Sneen” er faldet og det er snart Jul.
Derfor inviterer Kapsejladsudvalget til Snecup 2. juledag.
Der planlægges 1 sejlads i området øst for vores havn, med varselssignal kl. 10.55 og start kl. 11.
Der er præmier for hver 4’ tilmeldte både i hvert løb.
Der er skippermøde kl. 9.00 i Bestikket. Vi byder på kaffe og smør selv morgenmad.
Tilmelding: Senest den 26. december 2024 kl. 09.00 på Klubbens Hjemmeside eller før Skippermødet.Efter sejladserne er præmieoverrækkelse og julehygge i Bestikket.
Vel mødt
Kapsejladsudvalget -
Sikkerhed på broerne
Kære alle medlemmer
Vi skal i gang med at rydde op på broerne, og sikre at vores redningsstiger er frie. Der må derfor ikke fortøjes til stigerne eller hen over dem, så det forhindrer anvendelse. Hvis stigen sidder yderst uhensigtsmæssigt konkakt havnefogeden for nærmere.
For at undgå faldulykker er det vigtigt, at ledninger lægges på tværs af broen mellem brædderne. Ledningen skal være lang nok til, at ledningen ikke trækkes stram over broen. For at undgå brand, anbefales det at ledningen er solidt isoleret, og har 3 ledere af mindst 2,5 mm2, medmindre forbruget kun er moderat til f.eks opladning af batterier, her kan 3 ledere af mindst 1,5 mm2 også gå an. Derudover må ledninger må ikke forlænges med samlinger på broen.
I den kommende tid vil havnepersonalet desuden markere efterladte genstande og ledninger, som ikke ligger forsvarligt. D. 28. november 2024 vil efterladte genstande blive indsamlet og placeret ved enden af broen, hvor de vil stå til afhentning frem til d. 19. december 2024.
Fra havnereglementets § 15:
”På broerne må ikke anbringes nogen form for udrustning. Cykler og lignende må ikke henstilles på broen, trapper eller i beplantninger.
Fortøjninger skal, når de ikke anvendes, anbringes således, at de ikke er til gene for færdsel på broen.”
Med venlig hilsen
Havnekontoret og Havn- og Pladsudvalget -
Nyt fra Klubhusudvalget
Klubhus Øst:
Som nogen måske har lagt mærke til, er der stillads ved Klubhus Øst ved de store vinduer i Skipperstuen og snart ved vinduerne i Lagunen. Årsagen er at disse vinduer trænger til en grundig reparation. I stedet for at udskifte de store vinduespartier, er det lykkedes at finde en håndværker, der stille og roligt gennemgår vinduerne og udskifter de dårlige dele. Fordelen ved denne fremgangsmåde er, at vi bevarer de eksisterende vinduespartier i stedet for at udskifte dem med nye. Hvilket er godt for miljøet og desuden kan det gøres billigere en total udskiftning. Det kræver blot en dygtig håndværker.
Næste år 2025 skal vinduerne i stueetagen mod syd og vinduerne på 1 sal mod nord have en grundig overhaling.
Et andet projekt der må tænkes over inden for en overskuelig fremtid, er Klubhus Øst´s gamle oliefyr. Hvad skal det erstattes med når fyret bryder sammen eller når fyringsolie ikke bliver til at betale???
Klubhus vest:
I sommerens løb er gulvene i herrebadet og damebadet blevet udskiftet, da den eksisterende belægning var utæt. Loftet i damebader blev udskiftet på grund af et sprængt vandrør.
Pligtarbejder:
Som noget nyt har havnekontoret sammen med Klubhusudvalget samt Havn- og Pladsudvalget oprettet en portal i et program, hvor vi kan samle og beskrive vedligeholdelsesopgaver og nye projekter. Det betyder, at man kan plukke et passende antal opgaver, når der afholdes pligtarbejdsweekender. Ligeledes kan enkeltpersoner eller grupper henvende sig på havnekontoret for at få tildelt opgaver, hvis man ønsker selv at styre afviklingen af sine pligttimer.
Der 5 og 6 oktober blev afholdt pligtarbejdsweekend med stor deltagelse. Ud over at medlemmer her mødte hinanden og havde det hyggeligt i fællesskabet - ikke mindst takket være morgenmadammernes indsats. Det betød også at mange påtrængte opgaver blev løst for klubben.
Bla. fik Juniorafdelingen en grundig overhaling, mange liter rød maling blev påført ,hvor træværket trængte og oprydning på Sydmolen tog et væsentligt skridt fremad.
I øvrigt er der løbende vedligeholdelsesopgaver og forbedringer i klubhusene, som klubhusudvalget og havnekontoret udfører.
Klubhusudvalget:
Klubhus udvalget mødes ca. 6 gange om året for drøfte, hvilke forbedringer og vedligeholdelsesopgaver der skal planlægges, for at forbedre forholdene for klubbens medlemmer, og holde klubhusene i en ordentlig stand. Hvis der er medlemmer i sejlklubben Lynetten, der gerne vil være med i klubhusudvalget og være med til at holde vores fælles klubhuse i en ordentlig stand, så i velkommen til at deltage i klubhusudvalget.
Venlig hilsen
Klubhusudvalget
mail:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. -
Vær med i teamet omkring sejlerskolen !
Vi har en rigtig god gruppe af instruktører i sejlerskolen, som løfter en stor og vigtig opgave i uddannelsen af nye sejlere.
Det handler både om faktuelle færdigheder mhp duelighed – og ikke mindst om glæden ved vand og sejlads.
Vi har også haft tilbud om ”overbygning” på duelighed i form af kurser i trim/rutine, og vil gerne kunne fortsætte med det, når der er efterspørgsel.
Det sker, vi må sige nej til nogle elever, fordi vi ikke har instruktører nok – og vi har også ”ledige både”.
Vi har det sjovt og det er lærerigt ! Hvis du i et eller andet omfang kunne tænke dig at bidrage; om det er undervisnings, vedligeholdelse af både eller motorer eller andet hører vi meget gerne fra dig. Vi har arbejdet med to instruktører for et hold, så det giver lidt mere fleksibilitet.
Hvis du bare er lidt nysgerrighed så send en mail til
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring 2190 2553, så giver vi en kop kaffe og tager en snak om muligheder.17 elever har bestået praktisk duelighed slut september og begyndelsen af oktober.
Prøverne måtte udskydes et par gange på grund af for meget vind – men det lykkedes at få det afviklet.
-
Skindet bedrager…
Både Birger og jeg er lyshårede – ikke sådan blondine-måden – måske mere gamlingemåden ..
Men indeni kan vi godt lide fest, musik og sejlads. Så vi har faktisk allerede nu talt om, at vi næste år vil sejle til Skagens festival, og så er det vi tænker, at der måske er flere, der synes, det kunne være sjovt. Skulle vi ”sejle sammen- hver for sig” – eller er der nogle, der kunne tænke sig en gasteplads ?
Festivalen er fra 3.-6. juli – og der kunne være flere måder at kombinere en tur på. Hvis du er interesseret, så skriv til
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. ellerDenne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. -
Enestående tilbud i vores klub: Yachtskipper af 3. grad
Enestående tilbud i vores klub: Yachtskipper af 3. grad
Kursus i Yachtskipper 3. grad er en højere uddannelse inden for sejlsport (kun teori), og det er rettet mod erfarne sejlere, som ønsker at føre større både på længere rejser og ud i åbent hav. Det er en forudsætning, at man har bestået Duelighedsprøven.
Formålet med kurset er at lære noget nyt og udvikle færdigheder i håndteringen af større både på længere rejser i kystnære farvande samt på åbent hav. Du får gennem undervisningen det nødvendige kendskab til at føre en båd sikkert på længere distancer, også under ugunstige vejrforhold.
Pensum omfatter terrestrisk navigation, søvejsregler, søret, sømandskab og søsikkerhed, brand, vagthold og meteorologi.
Kurset afsluttes med en sejladsplanlægningsopgave som forberedelse til en sørejse med en udvalgt båd.
Da kurset har været efterspurgt bl.a. blandt Sejlerskolens instruktører har vi fået tilrettelagt et kursus, der løber over 10 uger.
Tid: Hver mandag fra den 6. januar 2025 (mandage) fra kl.19-22.
Sted: Bestikket
Underviser: Joakim Refn. Joakim har sejlet 42.000 sømil – hele jorden rundt gennem 4 år, så han har erfaring fra den praktiske virkelighed og ved om nogen, hvor vigtigt det er at have sine kundskaber på plads.
Pris: 2950 kr. + prøvegebyr.
Det er obligatorisk med deltagelse i kursus i sikkerhed og brandbekæmpelse, og vi vil tilrettelægge dette, hvorved der kommer en egenbetaling, som vi endnu ikke kender.
Materiale: Yachtskipperbogen ( 449 kr.) – kort 1 (144 kr.) plus en række informationer, der er adgang til via nettet. Tillige skal du anskaffe kort 100 -Kattegat (295 kr.), og passer, gradmåler m.m. er en selvfølge.
Der må påregnes en del hjemmearbejde.
Læs evt.:
Dansk Sejlunion: Studiehåndbog for yachtskipperuddannelserne marts 2019 (pdf)
Såfremt du er interesseret i at deltage, skal du melde dig på vores hjemmeside senest den 1. december 2024. Det er en forudsætning for afvikling af kurset, at vi er minimum 8.
-
LynetteBarometer
I Havneudvalget har vi talt om, at det ville kunne hjælpe os med at udvikle havnen yderligere, hvis vi kendte medlemmernes meninger noget bedre. Selvom medlemsmøderne er ganske velbesøgte, så kommer der ikke så mange til ud af klubbens over 1000 medlemmer.
På den baggrund har vi nu udviklet et relativt simpelt digitalt spørgeskema med godt 10 spørgsmål, som det vil glæde os, hvis så mange medlemmer som muligt ville besvare. Prøv at kig på det, og giv os jeres meninger til kende:
Med udgangspunkt i jeres feedback, interesser og holdninger håber vi på at kunne lave en endnu bedre havn til glæde for flest mulige medlemmer.
Efter undersøgelsen har kørt et stykke tid, og vi forhåbentlig har fået mange respondenter, så vil vi samle svarene sammen og præsentere dem i næste udgave af Lynettenyt.
Med venlige hilsner
Havneudvalget
-
Pligtarbejderweekend
Der blev udført pligtarbejde i weekenden d. 5. og 6. oktober 2024.
Som vanligt startede weekenden med kaffe og morgenmad, som de altid venlige morgenmadammer havde arrangeret i hyggeriet.
Der var tilmeldt ca. 28 personer om lørdagen og ca. 20 kom om søndagen. Mange af dem nye medlemmer, som også så frem til at møde og snakke sammen med andre medlemmer i vores klub.
Havnekontorets personale stod klar til at assisterer og organisere de forskellige arbejdsopgaver, der var planlagt til weekenden.I hovedtræk fik Juniorafdelingen en tiltrængt overhaling. Dvs. maling af vinduer og vægge ude, diverse reparationer, oprydning og fjerne ukrudt omkring bygningen.
Havearbejde er altid aktuelt for en rask person med havehandsker og lugejern. Desuden blev der gjort et kæmpe indhug oprydningen på Sydmolen.
Et hold var sprunget i en jolle for at fjerne gamle el- og vandledninger under broerne og forstærke ophænget på de eksisterende installationer.
De nåede til bro 3, så der er basis for en yderligere indsats her.Ligesom med havearbejdet, er der også tit behov for at vedligeholde træværket på alle havnens bygninger, skure og hegn. Arbejdshold bevæbnet med pensler og bøtter med svenskrød maling gjorde et godt indhug i behovene her.
Har du pligttimer, som du ønsker at afvikle, så henvend dig på havnekontoret i åbningstiden for at få tildelt arbejdsopgaver.
-
Hjælp til forslag til Generalforsamling
I forlængelse af sidste års Generalforsamling så tilbød Havneudvalget at hjælpe evt. forslagsstillere med at formulere forslag, som de måtte ønske afstemning om til Generalforsamlingen. Sidste års dirigent havde en lidt ejendommelig fortolkning af, hvad der kunne stemmes og ikke stemmes om på Generalforsamlingen. Det er dog samtidig rigtigt, at hvis medlemmerne på Generalforsamlingen skal kunne tage ordentlig stilling til et forslag, så er der nogle gange brug for lidt mere information i indstillingsteksten. Derfor stiller vi i Havneudvalget gerne hjælp til rådighed for medlemmerne, når vi mødes igen i Havn- og Pladsudvalget onsdag d. 11. december. Forslagsstillere er velkomne til at deltage i mødet mellem kl. 19.00 og 20.00 i bestyrelseslokalet bagved havnekontoret. Man kan med fordel fremsende sit forslag til udvalget en uges tid inden mødet, ligesom det vil glæde os at vide at høre frem dem, der vil kigge forbi (det er dog ikke en forudsætning).
Emailen til udvalget er:
Med venlige hilsner
Havneudvalget
Dette nummer af LynetteNyt indeholder bestyrelsens udkast til høringssvar, som er til debat på
medlemsmøde fredag d. 6. september 2024 kl. 19 i Bestikket
Med input fra medlemsmødet, vil bestyrelsen indsende et endeligt høringssvar til myndighederne.
Bestyrelsens høringssvar kan danne grundlag for medlemmernes egne høringsvar med personlige vikler mm. til blivhoert.kk.dk. Det opfordrer vi alle til at gøre. Høringsfristen er sat til d. 26. september 2024.
Husk også at deltage i Christianshavns lokaludvalgs borgermøde om linjeføringen torsdag d. 5. september 2024 kl. 19, som afholdes hos Yacht Service. Tilmelding til dette arrangement er nødvendigt.
Nyhedsbrevet indeholder også lidt nyt fra sejlerskolen og en beretning fra dommerbåden.
Med venlig hilsen
Bestyrelsen
I dette LynetteNyt kan forvente at høre mere om:
-
Udkast til høringssvar
Bestyrelsen
Svar på høring af miljøkonsekvensrapport for M5 Indsendt af bestyrelsen for Sejlklubben Lynetten,...
-
Min første kapsejlads
Kamilla Bjørn
Planen var lagt og jeg skulle afsted på min første kapsejlads med Pogostar med Søren som kaptajn....
-
Sejlerskolens spalte
Bodil Vestergaard
Sejlerskole og uddannelse til sejlads er et af de vigtige og bærende elementer i SK Lynetten. ...
LynetteNyt 2024 september
-
Udkast til høringssvar
Svar på høring af miljøkonsekvensrapport for M5
Indsendt af bestyrelsen for Sejlklubben Lynetten, hjemmehørende i Margretheholm Havn
Indledningsvist vil vi kvittere for de afholdte informationsmøder, og det udtrykte ønske om dialog og interessen for bidrag til forslaget til M5, som endnu ikke er besluttet, og derfor kan justeres efter den gennemførte høring.
SK Lynetten peger fortsat på en tunnelløsning mellem Prags Boulevard og Refshaleøen som den korrekte løsning. Vi har tidligere peget på en forskydning af havnen mod øst som et alternativ ved etablering af en højbane, men denne løsning er med valget af en dæmning og bro som transportvej til opfyldning af Lynetteholmen ikke hverken optimal eller attraktiv. SK Lynetten har høj prioritet på en samlet havn – og evt. højbane foreslås rykket så langt mod vest som muligt (en bue uden om havnen).
Planlægning af M5 foregår parrallet med udbygningen af Refshaleøen, som bygger på bl.a. ønsket om transformation og respekt for kulturarv og kreative miljøer. Også Metroselskabet formulerer et ønske om at bevare kulturarv og rekreative områder (og afbøde gener i etableringsfasen) og at understøtte byplanlægningen, og SK Lynetten undrer sig derfor over, hvis valget falder på en (delvis) destruktion af Margretheholms Havn. Vi vil pege på, at de overordnede visioner (for både byudviklingen og fremtidssikring af den offentlige transport) må understøtte valget af en tunnelløsning.
Margretheholm Havn er bygget og drevet af Sejlklubben Lynetten og er en af Danmarks største lystbådehavne. Havnen er anlagt og opbygget af sejlklubbens medlemmer i 1975, og vedligeholdelse og udvikling i havnen foretages den dag i dag af Sejlklubben, hvilket giver en helt særlig stolthed, et unikt medejerskab og tilhørsforhold til havnen. Margretheholm Havn en havn for alle, der er en høj diversitet på havnen, og mennesker fra mange forskellige ståsteder i livet og byen, og klubben tilbyder og rummer en række aktiviteter som f.eks. juniorsejlads, sejlerskole, Dansk Søredning og dykkerklub. Det er vores vurdering at denne diversitet og lokale forankring bidrager positivt ind i et kvarter, som står overfor en voldsom byudvikling.
Havnen har i dag 736 bådpladser, som er belagt af xx sejlbåde, xx motorbåde. Hertil kommer xx antal overnatninger fra gæstesejlere, der besøger havnen og København. Der er i øjeblikket 324 på venteliste til en fast plads i havnen.
I miljøkonsekvensrapporten beskrives tre løsninger for, hvordan M5 skal føres forbi Margretheholm Havn, nemlig tunnel, vidadukt og dæmning. Af de tre løsninger, er det tunnelløsningen, der understøtter, at vi kan bevare havnen og dens miljø. Vi kan konstatere, at denne løsning stort set ikke får noget plads i rapporten, hvilket kunne tyde på, at den administrativt er nedprioriteret – selvom det af informationsmøderne fremgik, at de forskellige løsningsforslag er beskrevet mhp at politikerne kan træffe afgørelse på et oplyst grundlag.
Ud over interessen fra sejlklubbens medlemmer og havnens øvrige brugere, så er en brugerdrevet, levende og attraktiv havn også i tråd med udviklingsstrategierne fra Københavns Kommune og By & Havn, der i disse år netop sætter stor fokus på at bevare og udvikle de rekreative områder, samt at sikre, at et bredt udsnit af borgere har direkte adgang til at bruge havnen og vandet. Endelig ønsker København Kommune og at støtte foreningslivet i byen, hvilket Sejlklubben Lynetten også ø, der vil blive taget højde for i linjeføringen.
Sejlklubben Lynetten peger på løsningen, hvor M5 føres igennem en tunnel under havnen. Skulle det blive viadukt- eller dæmningsløsningen, der vælges, har vi en række supplerende bemærkninger og anbefalinger, da vi ikke synes, at rapporten i tilstrækkelig grad belyser, hvilke konsekvenser anlæggelsen og driften af de to løsninger har for havnen og det foreningsliv, der udfolder sig her.
I valget og udformning af løsning bør man særligt holde sig for øje at:
Det skal sikres, at der er det samme antal bådpladser til samme type både
I følge rapporten står havnen til at miste ca. 30 % af bådpladserne enten helt (ved permanent opfyldning til dæmning) eller midlertidigt (ved anlægsarbejde til vidadukt).
Rapportens figur 4.33, side 78 viser den planlagte linjeføring for M5 gennem havnen.
Sammenlignes dette med havnens bådpladser i dag, står vi til at miste alle pladser på broerne 5-9, samt halvdelen af pladserne på bro 4 (pladserne på den side af broen, der vender mod dæmningen/viadukten).
I alt berøres 424 pladser, dvs. knapt 58 % af havnens pladser, og ikke 30 % som angivet i rapporten.
Det fremgår desuden, at arealet er ca. 40.000 kvm.
På rapportens side 105 (figur 4.72) og side 418 (figur 14.14) er der udpeget et areal, hvor der kan anlægges nye pladser som erstatning for de tabte.
Det fremgår her, at det område der ligger mellem Østmolen og dæmningen er beregnet til knapt 20.000 kvm – dvs. halvdelen af det havneareal, der tænkes opfyldt. Det nævnes, at der her kan etableres nye ponton-broer og bådpladser. Det skal dog nævnes, at arealet er ”ukurant” og derfor næppe kan anvendes fuldt ud. Derudover vil der i dette område, være en række støv- og støjgener fra lastbilerne.
Det fremgår ligeledes, at der er ca. 10.000 kvm mellem den sydligste del af dæmningen og dækmole til havnen. Vi vurderer ikke, at der kan etableres egentlige broer/bådpladser der – da alle faciliteter er på den nordlige side af havnen, men dette område vil kunne være ”venteområde” for både, der afventer broåbning, og såfremt dækmolen fjernes (har p.t. ingen funktion) ville det give mulighed for en forlængelse af bro 1 med yderligere bådpladser.
Ved viaduktløsningen beskriver rapporten, hvordan bådpladserne i den inderste del af havnen genetableres, og kan benyttes af “mindre fartøjer”. I dag er størstedelen af havnepladserne optaget af sejlbåde. Det antages på rapportens side 508, at passagen under viadukten har en frihøjde på 8 meter. Dette betyder, at den del af havnen ikke kan benyttes af stort set alle mastebærende både (med undtagen af fx. små joller som optimistjoller, der normalt opbevares på land. Dette gør den inderste del af havnen ubrugelig for 68 % af de både der pt. ligger på pladserne.
Skulle man – på trods – vælge fast overjordisk forbindelse må det være en viadukt med reetablering af de inderste pladser med sigte på motorbåde, joller og evt. Andre former for sejlsport.
Sikre faciliteter af samme omfang og standard (herunder bådværft og skibsproviantering)
En havn er ikke bare bådpladser, der er også brug for faciliteter nødvendige for sejlsporten. Det være sig klubhus (med toiletter og bad), fællesområder (med grill osv), vinteropbevaring for både, adgang til kran og mastekran, mulighed for at køre både til og fra havnen osv.
I rapporten beskrives det, hvordan anlægsarbejdet vil påvirke landarealer bl.a. foreslås værftet fjernet og den planlagte linjeføring placeres midt i havnens eneste slæbested, som skal genetableres for at både, der køres på trailer, kan tages op og sættes i vandet. Der er i rapporten ikke angivet, hvor slæbestedet tænkes genetableret.
Det fremgår dog, at 4.8.7 (side 105) at vinteropbevaring, klubhus, toiletter og cafe vil blive bevaret. Vi gør opmærksom på, at der p.t. er to klubhuse og beskrivelsen af hvilke faciliteter, der kan bevares fremstår lidt usikker.
Sikre at sejlklubben ikke splittes i to dele
Prøvestenen er nævnt som en mulighed for erstatning af nedlagte bådpladser. Der er ingen fysisk sammenhæng mellem de to havneområder, og det vil være stort set umuligt for Sejlklubbens personale at drifte de to geografiske enheder. Vi ønsker ikke, at havnen (og/eller klubben) som resultat af M5 splittes i to.
Prøvestenen er i dag slet ikke færdig som havn, og en løsning med at flytte halvdelen af Sejlklubben Lynetten derned, vil ikke understøtte at der generelt er brug for flere bådpladser i København end der er i dag.
Vi bemærker i den sammenhæng også, at antallet af borgere i København er konstant stigende. Således er forventningerne (i flg. Danmarks Statistik), at befolkningsantallet i København alene vil stige med over 30.000 de næste 15 år – og hertil kommer en del fra Frederiksberg og omegnskommunerne, som har et ønske om at dyrke sejlsport og sejlads, og er medlemmer i Sejlklubben Lynetten, da det hidtil har været en attraktiv havn. Der er generelt lange ventelister til bådpladser langs hele østkysten af Sjælland.
Sikre at der er en realistisk plan for, hvordan dele af bådpladserne kan flyttes midlertidigt eller permanent, hvis de skal det.
Størstedelen af de afhjælpende handlinger, der nævnes i rapporten ift. de store uhensigtsmæssigheder, der er for sejlklubben og Margretheholm Havn, hvis der anlægges en viadukt eller en dæmning gennem havnen, er nævnt som “mulige” og “forventelige”. Der er i vores perspektiv tale om store anlægsprojekter, som både kræver velvillighed fra By & Havn samt finansiering. Af informationsmøderne er det fremgået, at der er en villighed til at afbøde markante gener, men at spørgsmålet om kompensation vil fremgå af en folketingsbeslutning.
Vi opfordrer derfor til, at hvis der besluttes en løsning, hvor mere end halvdelen af den nuværende Margretheholm Havn lukker, at det så kun vedtages, såfremt der er fremlagt en realistisk og finansieret plan for, hvordan havnens drift skal fortsætte. Vi minder i den forbindelse om, at en båd ikke er at sammenligne med en bil, som blot kan parkeres et andet sted i nærheden, og at der er lange ventelister til bådpladser i hele Københavnsområdet.
Det er selvsagt ikke rimeligt, at sejlklubben og klubbens medlemmer skal belastes økonomisk af M5.
Det bør undersøges, om linjeføringen hen over havnen kan justeres, så belastningen af havnen ikke bliver så omfattende
Skulle man på trods af vores indsigelser alligevel vælge højbane eller viadukt vil vi pege på, at den rykkes længere mod vest – i en buen omkring havnen, f.eks. i ”sporet” til en tunnel (figur 4.48):
Havnens brugere bør sikres mod støj- og luftforurening
Det fremgik af informationsmøderne, at der i etableringsfasen uundgåeligt vil være gener i form af støj, støv og trafik, men at man vil afbøde de værste virkninger. Sk Lynetten henstiller, at dette hensyn også tages til sejlere der enten opholder sig på båden eller kommer som gæstesejlere på besøg i havnen.
Vi henstiller, at der vælger løsninger der også i driftsfasen støjer mindst muligt.
Det bør sikres, at vandkvaliteten og vandmiljøet i og omkring havnen løbende kontrolleres
Afslutning
Som kuriosum kan vi ikke lade være med afslutningsvis at nævne, at spørgsmålet om CO2 jo optager alle, og at det også virker som om dette argument bliver brugt lidt i flæng. Vi har fået en bro til lastbiltransport af jord til Lynetteholmen – selvom det på CO regnskabet måske var bedre med skibstrafik. København og Københavns havn tager stadig imod store krydstogtskibe selvom de virkelig er CO2-belastende (sejlere).
-
Min første kapsejlads
Planen var lagt og jeg skulle afsted på min første kapsejlads med Pogostar med Søren som kaptajn. Men der blev planerne ændret og jeg stod pludselig på dommerbåden sammen med Bent fra kapsejladsudvalget.
I første omgang ærgrede jeg mig, da jeg havde glædet mig til at mærke suset fra båden, som jeg krydsede Biscayen med sidste sommer. Nok om det, der skulle ikke lyde tre skud i havnen, før afgang fik jeg klare instruktioner om hvilke flag der skulle op og de blev sat. Vi kom ud til start bøjen, jeg smed anker og Bent målte op. Det var helt fantastisk at se bådene stille og roligt komme fri fra land. Skiltene blev sat op om hvilket sejllads der skulle sejles. Tiden nærmede sig og bådene gjorde klar, flere var også forbi for at hilse på og spørge til sejladsen, Bent var klar med svar og en påmindelse om at læse sejladsbestemmelserne.
Bent skød, tog tid og jeg stod klar ved flagene, det var spændene og utroligt lærerigt og til slut skrev jeg tiderne ned som de blev dyttet ind. Der skete mange ting, men allerbedst var jeg mødte Bent med en viden, jeg kunne tage med mig videre. Sikke en flot aften med debut som dommer.
Efterfølgende da vi kom i land, skrev vi resultaterne ind i beregning og mødte alle kapsejlerne i skipper stuen, sikke en stemning.
Jeg vil komme med en klar opfordring til alle med sejl, kom med til kapsejlads og husk at læs sejlladsbestemmelserne.
God vind - Kamilla
-
Sejlerskolens spalte
Sejlerskole og uddannelse til sejlads er et af de vigtige og bærende elementer i SK Lynetten.
Praktisk sejlads – status 2024
Vi har et godt team af dygtige og engagerede sejlere, der er (frivillige) instruktører i praktisk sejlads, og vi har i år 8 hold med elever, der går til sejlads med sigte på duelighedsbevis og 3 hold, der har bestået tidligere og nu går til Trim og rutine.
Teoretisk undervisning i navigation og sejlads
Vi har brug for en ekstra underviser, der kan bidrage til vinterens teoretiske undervisning i navigation efter Dansk Sejlunions regler for duelighed. Hvis du har Y 3, så er det selvfølgelig en fordel, men hvis du blot har duelighed og sejlerfaring OG har lyst til at bidrage med dette vigtige arbejde til klubben så hører jeg gerne fra dig – og allerhelst inden 6-september.
Y 3
Vi udbyder p.t. ikke kursus i Yachtskipper 3, men har overvejet at tilrettelægge dette, hvis der er 8, der har lyst til at deltage.
Hvis du har lyst til at deltage i dette, hører vi gerne fra dig, så vil vi undersøge mulighederne.
Venlig hilsen
Bodil Vestergaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Tlf 2190 2553